CHP'li Kaya: Ayasofya'da tarih cinayeti işleniyor

Trabzon'un sahip olduğu en önemli tarihi değerlerden biri olan Ayasofya'da yapılan restorasyon çalışmalarını yerinde izleyen CHP Milletvekili Ahmet Kaya gördükleri karşısında çileden çıktı.

Çalışmaların tarihi dokuya uygun şekilde yapılmadığını, tarihi binada hiltiyle çalışıldığını ve Ayasofya'nın etrafındaki toprak ve çim olan alanların 6,7 metre genişliğinde beton yollarla yok edildiğini adeta tarihin katledildiğini ifade eden Kaya, “Korona günlerinde insanlara evinizde kalın diyenler, insanların evlerinde kalmasını fırsata dönüştürerek; Trabzon’un tarihini, Ayasofya’yı ve insanlık mirasını katlediyorlar” dedi.

Bu tarihi cinayettir

Ayasofya ile ilgili mahkeme kararı yok sayılarak tarihi bir cinayet işlendiğine dikkat çeken Kaya, şunları kaydetti: “Burada gördüğümüz manzara karşısında şok olduk. Tarihle doğa ve yeşil uyumunu bitirmişler. O güzelim çimler gitmiş her yer beton, 6,7 metre genişliğinde beton yollara boğulmuş. Araç trafiğine mi açacaksınız bu tarihi yeri, bu dünya mirasını, bu ne rezilliktir? Ayasofya tarihi özelliğinden koparılmış, burada resmen bir cinayet işlenmiştir. Bu çok büyük bir akılsızlıktır, şehrimize, tarihe ve turizme yapılan çok ciddi bir kötülüktür, cehalettir ve cinayettir. Millete evde kal derken bunu fırsata çevirmişler, bir tarih cinayeti işlemişler, yazıklar olsun. Yıkın şu yaptığınız rezaletleri, sökün şu beton yolları, durdurun bu rezaleti. Durdurun bu tarih katliamını! Mahkeme kararıyla inşaat zaten durdurulmuştu. Mahkeme kararı yok sayılarak inşaat nasıl devam ettirilebiliyor? Kimdir buna onay verenler, göz yumanlar?”

Mahkemenin ilk olarak iptal ettiği açıklanan, ancak Vakıflar Bölge Müdürlüğünün devam edildiğini belirttiği Ayasofya Cami Restorasyonunda ortaya çıkan görüntüler büyük tartışma yarattı. Ayasofya'ya gidip restorasyon çalışmalarını yerinde İnceleyen Kaya, gördükleri karşısında şok olduğunu ifade etti. Kaya, felaket olarak değerlendirdiği restorasyon çalışmalarına ilişkin şunları söyledi:

Mahkeme kararı yok sayıldı 

“Herkesin gelip görmek istediği Ayasofya Müzesi’nde resmen bir tarih katliamı yapılmaktadır. Ayasofya’nın güzellikleri yok ediliyor. İnsanlık mirası dediğimiz Ayasofya müzesinin yeşil alanları, tahrip edilerek betonlaştırılıyor. Çalışan arkadaşlar işin ehli değil. Bütün şehir bu konuda tepkisini koymuş durumdadır. Korona günlerinde insanlara evinizde kalın diyenler, insanların evlerinde kalmasını fırsata dönüştürerek Trabzon’un tarihini, Ayasofya’yı ve insanlık mirasını katlediyorlar. Ayrıca burada bir mahkeme kararı vardır. Yapılan işlemin durdurulması için mahkeme kararı vardı. Mahkeme kararı yok sayılarak Trabzon’a ihanet edercesine işler yapılmaktadır. Bu tarihi bina aslından koparılıyor ve binanın etrafındaki bütün doğal güzellikler yok edilerek taşa ve betona hapsediliyor. Dokunmayın Ayasofya'ya, durdurun bu rezaleti, eski haline getirin burayı, başka bir şey istemiyoruz.”

Bu tadilat rezaleti hakkında Kültür Bakanlığına soru önergesi vereceğini ifade eden CHP’li Kaya, bir tüm Trabzon sevdalısı hassasiyetiyle konuyu takip edeceğini söyledi.