CHP ile AKP arasındaki oy farkı 1 puanın altında

CHP ile AKP arasındaki oy farkı 1 puanın altında
Yöneylem Araştırma’nın Türkiye Siyaset Paneli Aralık 2021 araştırma sonuçları yayımlandı. Araştırmaya göre, CHP ve AKP'nin oy farkı 1 puanın altına düştü.

Yöneylem Araştırma, Türkiye Siyaset Paneli Aralık 2021 araştırma sonuçlarını paylaştı.

Araştırmaya göre, Parlamenter sisteme dönülmesini isteyenlerin oranı yüzde 62 olurken, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile devam etmek isteyenlerin oranı yüzde 30,5 olarak ölçüldü. Araştırmada, erken seçim isteyenlerin oranı ise yüzde 55, erken seçimi gereksiz bulanların oranı yüzde 41 oldu.

CHP ve AKP arasındaki fark 1 puanın altında

Araştırmada, seçmenlerin milletvekili seçimi parti tercihleri kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtıldığında CHP ve AKP arasındaki oy farkının 1 puanın altında olduğu görüldü. AKP yüzde 32,3 olurken, CHP'nin yüzde 31,5 olduğu görüldü.

whatsapp-image-2022-01-13-at-12-54-24.jpeg

Millet İttifakı önde

Aralık ayı itibariyle Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’nın 6 puan önünde ölçüldü. Kararsızlar ve oy kullanmayacaklar dağıtılmadan önce Millet İttifakı yüzde 40,8, Cumhur İttifakı yüzde 34,8 seviyesinde oldu.

İmamoğlu fark attı

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda, Cumhur İttifakı’nın Recep Tayyip Erdoğan’ı, HDP’nin Selahattin Demirtaş’ı, Millet İttifakı’nın ise Ekrem İmamoğlu’nu aday göstermesi durumunda, seçmenlerin yüzde 37’si Erdoğan’ı, yüzde 41’i İmamoğlu’nu, yüzde 10’u Demirtaş’ı destekleyeceğini ifade etti. Kararsızım diyenler yüzde 1,6; oy kullanmam diyenler yüzde 8,6 seviyesinde oldu.

İkinci turda muhalefet adayına, Erdoğan karşısında oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 49, Erdoğan’a oy vereceğini söyleyenlerin oranı yüzde 35 olarak ölçüldü.

'Türkiye kötü yönetiliyor'

“Kendi oy verme davranışınız bir yana sizce önümüzdeki Pazar Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak olsa seçimleri Cumhurbaşkanı Erdoğan mı muhalefet adayı mı kazanır?” sorusu sorulduğunda seçmenlerin yüzde 61,9’u muhalefetin Erdoğan karşısında seçimi kazanacağını düşündüğünü ifade ederken, seçimi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kazanacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 38,1 oranında oldu.

Seçmenlerin yüzde 61’i “Türkiye kötü yönetiliyor”, yüzde 25’i “iyi yönetiliyor” dediği araştırmada, kötü yönetim Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkilendirildi.

Verilen yanıtlar incelendiğinde Erdoğan'a en yaygın oy vermeme nedeninin “kötü yönetim” olduğu görüldü.

‘Erdoğan’a oy vermem’

“Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması durumunda Recep Tayyip Erdoğan’a oy verir misiniz?” şeklinde bir soru yöneltildiğinde seçmenlerin yüzde 56,4’ü “Erdoğan’a asla oy vermem” derken, yüzde 32,7’si “kesinlikle oy veririm” dedi. Şubat ayında yüzde 43 olan “asla oy vermem” diyenlerin oranı 10 ayda yaklaşık 17 puan artarak Kasım’da yüzde 60’ı bulmuştu. Erdoğan’a “asla oy vermem” diyenlerle “kesinlikle oy veririm” diyenler arasındaki fark Şubat’ta 5 puanken, Aralık’ta 28,6 puan olarak ölçülmüştü. Aralık’ta söz konusu fark 23,7 puana geriledi.

ekran-resmi-2022-01-13-13-59-46.pngekran-resmi-2022-01-13-13-59-46.pngekran-resmi-2022-01-13-13-59-46.png

“Erdoğan’a asla oy vermem” diyenlerin çoğunluğu ülkenin iyi yönetilmediği eleştirisini dile getirerek tutumlarını gerekçelendiriyorlar. Bu görüşte olanların bir kısmı 20 yıllık yönetimden rahatsızlığını dile getirirken, daha geniş bir kısım özellikle son üç yıldaki yönetim biçiminin altını çizdi.

“Erdoğan’a asla oy vermem” diyen ikinci en geniş seçmen kümesi, ekonomik kriz, hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı nedeniyle Erdoğan’ı cezalandırma tutumu sergileyenlerden oluştu.

“Erdoğan’a asla oy vermem” diyen üçüncü seçmen grubunun temel motivasyonu demokrasi, insan hakları, hukuk devletinin işleyişi, adaletsizlik gibi alanlardaki uygulamalara yönelik tepki olarak özetlenebilir.

Öte yandan anti-demokratik yönetimden şikayet etmekle birlikte özel olarak Erdoğan’ın yönetim tarzından rahatsız olan, “tek adam yönetimi” ve başkanlık sistemine eleştirel yaklaşan bir seçmen kümesi de söz konusudur.

'Erdoğan miadını doldurdu'

Son olarak, özellikle geçmişte Erdoğan’a ve AKP'ye oy vermiş ama bugün asla oy vermem diyen bir seçmen kümesi “Erdoğan’ın artık miadını doldurduğunu” ifade etti.

Asgari ücret

Vatandaşlara “asgari ücrete yapılan zam ve son dönemdeki ekonomik düzenlemelerin iktidarın oy oranında bir artışa yol açtığını ya da açacağını düşünüyor musunuz?” şeklinde bir soru soruldu.

Buna göre seçmenlerin yüzde 68’i iktidarın oy oranında anlamlı bir artış olacağını düşünmediğini ifade ederken, yüzde 25’lik bir kesim iktidarın oy oranını arttıracağını öne sürdü.

'İmamoğlu'nu yıpratma hamlesi'

İçişleri Bakanlığı'nın İBB teftişiyle ilgili olarak, seçmenlerin yüzde 33’ü bakanlığın görevini yerine getirdiğini düşündüğünü ifade ederken, iktidarın esas amacının İBB yönetimini yeniden ele geçirmek olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 34,5 oldu.

Öte yandan teftişin Ekrem İmamoğlu’nu yıpratmaya yönelik bir hamle olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 28,2 olarak ölçüldü.