Çay bahçelerini budayarak yenileyenlere 7 yıl destek

Çay bahçelerini budayarak yenileyenlere 7 yıl destek
Kaliteli çay yaprağı alabilmek için budanan çaylıklar nedeniyle üreticilerin uğradığı gelir kaybı kısmen tazmin edilecek. Gelir kaybının hesabında, dekar başına ortalama verim bin 500 kilogram olarak baz alınacak. Budama yapılan alanlar için yıllık üretim kaybı yüzde 70 oranında hesaplanacak. Çaylıkların budanmasından doğacak gelir kaybı 7 yıl destek verilebilecek.

Cumhurbaşkanlığı'nın 'Kaliteli Çay Yaprağı Temini Amacıyla Budamaya Tabi Tutulan Çaylıklar Nedeniyle Üreticilerin Uğradığı Gelir Kaybının Tazminine Dair Karar' Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, çay tarım alanlarında ruhsata bağlanmış çay bahçeleri, 7 yıllık bir süre için her yıl 7'de bir oranında gençleştirme budamasına tabi tutulacak. Çay bahçelerinin budanmasından doğacak gelir kaybı tazminatı, ruhsatlı yaş çay üreticilerine 7 yıl için ödenecek.

Yıllık gelir kaybı yüzde 70 olarak hesaplanacak

Gelir kaybının hesabında, dekar başına ortalama verim bin 500 kilogram olarak baz alınacak. Budama yapılan alanlar için yıllık üretim kaybı yüzde 70 oranında hesap edilecek.

Karara göre, üretici gelir kaybının hesabında, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün o yılki yaş çay alım fiyatı esas alınacak.

Ödemelerden haksız yere yararlananlar 5 yıl hiçbir destekten yararlanamayacak

Ödemelerden haksız yere yararlandığı tespit edilenler ise 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlandırılmayacak.

Kaynak:ANKA