Bursa'da cezaevi aracına bombalı saldırı: 1 şehit, 7 yaralı

Bursa'da cezaevinde görevli infaz koruma memurlarının servisinin geçişi sırasında meydana gelen bombalı saldırıda bir memur şehit oldu, biri ağır 4 personel yaralandı. Bursa'ya giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise yaralı sayısının 7'ye yükseldiğini söyledi.

Mudanya Yolu Sanayi Caddesi'nde, Yeni Karaman Mahallesi mevkisinde cezaevine giden infaz koruma memurlarını taşıyan 16 GJ 868 plakalı otobüsün geçişi sırasında patlama oldu.

Akaryakıt istasyonu yakınında yaşanan olayın ardından bölgeye çok sayıda polis, itfaiye, AFAD, 112 Acil Servis ekibi sevk edildi.

Otobüsteki infaz koruma memurlarından Cengiz Yiğit'in şehit olduğu olayda yaralanan biri ağır 4 personel, çevredeki hastanelere kaldırıldı. Araçtaki diğer memurlar da tedbir amacıyla hastanelere sevk edildi. Cengiz Yiğit’in Gemlik’ten geçici görevli Bursa’ya geldiği öğrenildi.

Yaralılardan 1’nin durumu ağır

Saldırı sırasında servis otobüsünde 30 personelin olduğu bildirildi. Patlamada yaralanan 4 kişiden Ruhan Erdem, Osman Avcıbaş ve İbrahim Tanır’ın Bursa Şehir Hastanesi’ne, Sadık Özkul ise Çekirge Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yaralılardan Ruhan Erdem’in sağlık durumunun ise ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

Patlayıcının elektrik direğinin dibine tuzaklandığı tespit edildi

Olay yerine gelerek ekiplerden bilgi alan Bursa Valisi Yakup Canbolat, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Vali Canbolat, şu bilgileri paylaştı:

"El yapımı patlayıcı olduğu ve uzaktan kumandayla yönetilmiş olabileceği değerlendirilen bir patlayıcının patlaması sonucunda maalesef bir ceza infaz memurumuz şehit oldu. Bir ağır yaralımız var, onun dışında 3 hafif yaralımız var. Tedbiren otobüste bulunan diğer arkadaşlarımızı da hastaneye sevk ettik, genel sağlık durumlarına bakmak için. Adalet ve İçişleri Bakanlarımız da konuyu yakinen takip ediyor. Bursa'ya gelmek üzere yola çıktılar."

Canbolat, patlayıcının elektrik direğinin dibine döşendiğinin belirlendiğini söyledi.

Yaralılardan ikisinin taburcu edildiğini anlatan Canbolat, tedbiren hastaneye götürülen diğer infaz koruma memurlarının sağlık durumlarının iyi olduğunu belirtti.

aa-20220420-27615356-27615353-bursada-infaz-koruma-memurlarini-tasiyan-servisin-gecisi-sirasinda-patlama.jpg

Terör saldırısı olduğu değerlendiriliyor

Patlamanın terör saldırısı olduğunun değerlendirildiğini aktaran Canbolat, "Tüm güvenlik birimlerimiz çalışıyor. İnşallah en kısa zamanda olayı çözmeye, failleri yakalamaya çalışacağız" dedi.

Canbolat, servis aracında yaklaşık 30 kişinin bulunduğunu aktardı.

Çevredeki bazı binalarda camların kırıldığını dile getiren Canbolat, "Onların da hasar tespitini yapıyoruz. Hızlıca vatandaşımızın mağduriyetini gidereceğiz. Sivil vatandaşa yönelik etkisi olmadı" diye konuştu.

Vali Canbolat, bir gazetecinin, "Saldırıyı gerçekleştiren terör örgütüyle ilgili bilgi var mı?" sorusuna, "Şu an elimizde net bir bilgi yok, olduğu zaman açıklarız" yanıtını verdi.

Olay yeri ve çevresi ile patlamanın meydana geldiği otobüste ekipler incelemelerine devam ediyor.

aa-20220420-27615061-27615060-bursada-infaz-koruma-memurlarini-tasiyan-servisin-gecisi-sirasinda-patlama.jpg

'Bombalı saldırı'

Patlamanın ardından Halk TV'de Neden Sonuç programında son durumu aktaran DHA muhabiri Esra Türker "Bombalı saldırı kesinleşmiş durumda. Bursa Valisi Yakup Canbolat az önce açıklama yaptı. Yol kenarına tuzaklanmış bir patlayıcının uzaktan kumanda ile servis aracının geçişi sırasında infilak ettiğini açıkladı. Bu bir terör saldırısı. Sabah saat 07.30 sıralarında meydana gelmişti. İlk belirlemelere göre bir cezaevi personeli hayatını kaybetmiş durumda. Yaralıların tedavisi devam ediyor. Olay yerinde inceleme sürüyor" bilgisini verdi.

Soylu: Faillerin yakalanması için çalışmalar sürüyor

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ilk açıklamasında, "Bursa-Mudanya yolunda infaz koruma memurlarının geçişi esnasında bir EYP'nin uzaktan kumandayla patlatılması sonucu 1 infaz koruma memurumuz şehit oldu. Faillerin yakalanması için çalışmalar sürüyor. Şehidimize Allah’tan rahmet, yaralı personelimize acil şifalar diliyorum" dedi.

aa-20220420-27615061-27615058-bursada-infaz-koruma-memurlarini-tasiyan-servisin-gecisi-sirasinda-patlama.jpg

Bozdağ’dan başsağlığı mesajı

​Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada şehit olan infaz koruma memurunun Cengiz Yiğit olduğunu belirtti. Yiğit’e rahmet, yakınlarına başsağlığı dileyen Bakan Bozdağ, “Bursa’da infaz koruma memurlarının servis aracının geçişi sırasında meydana gelen patlama sonucu, infaz koruma memurumuz Cengiz Yiğit şehit olmuş, bazı memurlarımız da yaralanmıştır. Şehidimize Allah’tan rahmet, ailesine başsağlığı ve sabır, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. İlk verilere göre uzaktan kumandalı bir EYP’nin patlatıldığı değerlendirilmektedir. Güvenlik güçlerimiz ve ilgili birimlerimiz gerekli tahkikatları sürdürmektedir. Bu alçak pusuyu kuran hain katiller en kısa sürede yakalamaktır” ifadelerini kullandı.

Geçici görevle gelmiş

Şehit infaz koruma memuru Cengiz Yiğit’in cenazesi yapılan incelemenin ardından Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı. Yiğit için bugün adliye önünde tören düzenleneceği, ardından da toprağa verilmek üzere memleketi Ağrı’ya uğurlanacağı bildirildi.

Bakanlar Bursa'da

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, infaz koruma memuru Cengiz Yiğit’in şehit olduğu, 7 personelin de yaralandığı servis otobüsüne yönelik EYP'li saldırının ardından Bursa'ya geldi.
 
Bakanlar Soylu ve Bozdağ'a Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Şen, İl Emniyet Müdürü Tacettin Aslan'ın da aralarında bulunduğu heyet eşlik etti. Bakanlar, patlamada hasar gören otobüsü inceleyip, yetkililerden bilgi aldı.
 

Yaralı sayısı 7'ye yükseldi 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bursa’da infaz koruma memurlarını taşıyan servis otobüsüne yönelik saldırıda yaralananları Bursa Şehir Hastanesi’nde ziyaret etti. Bakanlar Soylu ve Bozdağ, çıkışta, hastane bahçesinde açıklama yaptı. Bakan Soylu, yaralı sayısının 7’ye yükseldiğini belirten Bakan Soylu, “Bu sabah saat 8’e çeyrek kala infaz koruma memurlarımızı taşıyan cezaevi aracına, bir el yapımı patlayıcıyla, Bursa Mudanya yolunda direğin dibine yerleştirilmiş bir patlayıcı ile saldırı gerçekleştirildi. El yapımı patlayıcının uzaktan kumandalı olduğunu değerlendiriyoruz. Bu terör eylemini gerçekleştirenlerle ilgili savcılığımız, valiliğimiz koordinasyonunda emniyet müdürlüğümüz gerekli çalışmaları gerçekleştiriyorlar. İnşallah yakın bir zamanda failler ele geçecektir. Aynı zamanda tabi bu eylemin sonunda bir infaz koruma memurumuz şehit oldu. Allah rahmet eylesin. Cengiz Yiğit. Biraz sonra adliyede cenaze töreni var. Oradan sonra da Ağrı’ya göndereceğiz. Hem ailesine hem de Türkiye’ye başsağlığı dileklerimizi iletiyoruz. Bursa Şehir Hastanesi’nde 5 yaralımız var. 4’ü bugün taburcu olabilecek durumda. 2 yaralı olaydan çok sonra patlamanın şikayetiyle buraya müracaatçı oldular. Çekirge Devlet Hastanesi’nde ve Gemlik Devlet Hastanesi’nde de müracaatlar var. Onlar da bugün gün içerisinde, İl Sağlık Müdürümüzün verdiği bilgi çerçevesinde taburcu olacaklar. Burada bir hastamız var, diz kapağından yaralandı. Ameliyat oldu. Diğer tedavileri sürüyor” dedi.

‘Birçok eylem beklentisi istihbarati olarak sürekli iletilmekte’

Teröre hiçbir zaman fırsat verilmeyeceğini belirten Bakan Soylu sözlerine şöyle devam etti:

“Şunu ifade etmek lazım. Terör örgütü fırsat kollar. Eğer rehavet içinde olursak bu fırsatı bulduğu andan itibaren de eylem yapmaya çalışır. Birçok eylemi de oluşmadan engelliyoruz. Bu eylemin failleri de inşallah yakın bir zamanda bulunacak ve cezalandırılacaktır. İnanıyorum ki soruşturma yakın bir zamanda sonuçlanacaktır. Elbette Türkiye’nin içerisinde bu riskle her zaman karşı karşıya olduğumuzu söylememiz gerekiyor. Çünkü terör örgütü özellikle terörle mücadele elde edilen büyük başarılardan sonra kendini ispat etmeye çalışacaktır. Önümüzdeki dönemde özellikle Türkiye’nin iç istikrarını ve iç huzurunu bozmaya yönelik birçok eylem beklentisi elbette ki bize istihbarati olarak sürekli iletilmektedir. Ancak bu konuda milletimiz emin olsun. Tüm Türkiye’de güvenlik güçlerimizle huzurun ve istikrarın devamı için ve aynı zamanda bu tip eylemlerin oluşmadan engellenmesi için gerekli bütün çalışmaların devletimizin tüm birimlerinin koordinasyonunda yürümektedir. Allah yardımcımız olsun. Teröre hiçbir zaman fırsat verilmeyeceğini, bu tip ufak hücrelerin de kökünün kazınacağına aziz milletimize söylemek istiyorum. Allah milletimizi kötülüklerden muhafaza etsin”

‘Türkiye cezaevlerinde işkence ve kötü muamele yoktur’

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise faillerin en kısa zamanda yakalanacağını belirterek, şöyle konuştu:

“Elde edilen veriler bize bir terör saldırısı olduğunu gösteriyor. Güvenlik güçlerimiz ve adli birimler gerekli tahkikatı yapıyorlar. Failler nereye giderlerse gitsinler, güvenlik güçlerimiz tarafından en kısa sürede yakalanacaktır. Ben bu olayın da kısa süre içerisinde aydınlatılacağına yürekten inanıyorum. Buradan şunu ifade etmek istiyorum. Son zamanlarda cezaevlerinde kötü muamele ve işkence olduğunu öne süren ve bunu dillendiren çevreler var. Bu çevreleri Türk halkı tanıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin her biri, ailelerinin devletimize emanetidir. Onların yaşamından sağlığından barınmasından devlet olarak sorumluyuz. Gardiyanlarımız, infaz koruma memurlarımız onların güvenliği için barınması için ve ihtiyaçlarını gidermek için görev yapmaktadırlar. Burada altını bir kez daha çizmek isterim. Zaman zaman bazı uluslararası raporlarda, en son ABD Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı rapor gibi birçok raporda maalesef terör örgütlerinin iftiraları hakikatmiş gibi kamuoyuyla paylaşılıyor. Türkiye cezaevlerinde işkence ve kötü muamele yoktur. Biz AK Parti olarak 2005’te ceza kanunu ile işkence ve kötü muamelede zaman aşımını kaldırmış bir ülkeyiz. 10 sene de 20 sene de 50 sene de geçse işkence ve kötü muameleyle ilgili bir soruşturma zaman aşımından yararlanamaz. Bu konuda bu kadar net ve şeffafız. Bunu söyleyenler iddialarını ispat etmeli. Yoksa iftiralarla Türkiye’yi karalamaktan vazgeçmelidir. Bütün bu olaylarla ilgili açıklamalarımızı yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Bizim cezaevlerindeki infaz sistemi, dünyanın en iyi infaz sistemlerinden biridir. Şeffaflık, netlik, denetlenebilirlik, insan hakları ve hukuka riayet edilebilirlik ve diğer bütün imkanlar bakımından hem uluslararası denetime açık hem kamuoyuna açık hem de birçok denetleme kurumuyla yurt içinde denetleme yapılmaktadır. Bu olay üzerinden cezaevlerinde işkence ve kötü muamele olduğunu ve bu nedenle bu olayların yapıldığını söyleyen birtakım hesapları görüyorsunuz. Buradan şunu tekrar tekrar söylüyorum. Bu terör örgütleri propagandasıdır. Özellikle PKK terör örgütü, FETÖ terör örgütü, DHKP-C terör örgütü ve bilumum terör örgütleri, son 1 aydır cezaevleri üzerine yoğun bir iftira kampanyası sürdürüyorlar. Biz iftiraları açıklamaktan geri kalmayacağız”

Yaralı infaz koruma memurlarına şifa dileyen Bakan Bozdağ, “İnşallah bir daha böyle bir olay tekrar etmez. Tekrar etmemesi için de bütün devletimizin birimleriyle el birliği içinde çalışacağız. Bugün burada İçişleri Bakanımız ile olduğumuz gibi bundan sonraki çalışmalarda da devletimizin bütün birimleri terörün üzerine gitmeye devam edecektir. Hiçbir eylem Türkiye’yi bu mücadelesinden geri koymayacaktır” ifadelerini kullandı.