Bir garip kentsel dönüşüm hikayesi

Bakanlar Kurulu, 2012'de aldığı karar ile Gaziantep Şahinbey'de bulunan iki mahalleyi acil kamulaştırma alanı ilan etti. Karara itiraz edildi. Mayıs 2017'de bölgedeki yıkımlar için yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Ancak Temmuz 2017'de Şahinbey Belediyesi'nin ekipleri yıkım için bir fırına gitti. Yıkılan fırının sahibi dava açtı. Hukuki süreç devam ediyor.

Kardelen Kocatürk

Bakanlar Kurulu’nun 7 Ekim 2012'de aldığı bir karar ile Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde bulunan Dumlupınar ve Kıbrıs Mahalleri acil kamulaştırma alanı ilan edildi. Karar Resmi Gazete'de yayınlandı.

Gerekçe kentsel dönüşüm projesi…

Bu karar bölgede bulunan birçok yerleşim yerinin ve iş yerinin yıkılacağı anlamına geliyordu. İddiaya göre, Dumlupınar Mahallesi’nde yaşanan bir mülk sahibi bu karara itiraz etti, dava açtı. Bu itiraz 2016 yılında Danıştay İdare Dairesi tarafından haklı bulundu. Dumlupınar Mahallesi’ndeki yıkım kararı durduruldu.

İtirazlar peş peşe geldi. Buna karşı kentsel dönüşüm projesinde hukuki süreç başladı.

Tarihler 2017’ye geldiğinde…

Aradan tam 5 yıl geçti ve Danıştay, iki mahalle için devreye girmesi istenen yıkım kararında yürütmeyi durdurma kararı aldı. Bu karar tarihler Mayıs 2017'de çıktı. İddialara göre, karar alındı ama tebliğ edilmedi. Buna nazaran Gaziantep Şahinbey Belediye Başkanı evleri boşaltmaları için talimat verdi.

Kıbrıs Mahallesi’nde bulunan üst tarafı yerleşim yeri ve alt tarafın ekmek fırının olan binaya tarihler 25 Temmuz 2017'yi gösterdiğinde belediye zabıta ekiplerini ve polis güçleriyle gitti.

İçeride hamur halinde olan ekmekler, pişmiş ekmekler dahil tüm malzemeler zabıta ve polis eşliğinde boşaltıldı. Mülk sahibi, Danıştay’ın Mayıs ayında verdiği yürütmeyi durdurma kararını hatırlattı ama ekipler tebliğ kararını sordu o da daha gelmemişti…

Bina boşaltıldı, ardından yıkıldı… Tebliğ kararı ise, iddiaya göre, bu yıkımdan sonra geldi. Mülk sahibi yıkıma karşı dava açtı, davayı kazandı. Ancak fırın çoktan yıkılmıştı.

Tarihler 2018’e geldiğinde…

Devam eden itirazlar ve dava süreçleri gölgesinde Danıştay 6. Dairesi Dumlupınar ve Kıbrıs Mahalleleri için acil kamulaştırma kararını iptal etti. Bu karar Aralık 2018 yılında onaylandı. Şahinbey Belediyesi bu onama kararına da itiraz etti. Hukuki süreç devam ediyor.

Fırını yürütmeyi durdurma kararına karşı Şahinbey Belediyesi tarafından yıkıldığı iddia edilen mülk sahibinin Avukatı Tarık Alpdoğan ile konuştuk. İşletmesinin kaybeden müvekkilinin bu yıkım için Şahinbey Belediyesi yetkilerine konut dokunulmazlığını ihlalden ve görevi kötüye kullanma suçlarından suç duyurusunda bulundu.

Alpdoğan, savcılığın doğrudan soruşturma yapılmasına dair somut delilin olmadığı gerekçesiyle izin vermediğini söyledi. Buna karşı ne yıkımdan önce ne de yıkımdan sonra fırın sahibine bir açıklama yapılmadığını ve destek verilmediğini söyledi. Yıkılan binanın ise inşaat halinde olduğunu ve konut yapılacağını belirtti.