Kamuoyuna ‘FETÖ operasyonu' diye sunulmuştu, Avcılar Belediyesi’ne düzenlenen operasyonun perde arkası

Kamuoyuna ‘FETÖ operasyonu' diye sunulmuştu, Avcılar Belediyesi’ne düzenlenen operasyonun perde arkası
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun CHP’li belediyeleri hedef göstermesinin ardından Avcılar Belediyesi’ne düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 17 şüpheliden 6’sı tutuklandı. Kamuoyuna Avcılar Belediyesi'ni “FETÖ ile ilişkili gibi göstererek, örgütlü bir suç” olarak servis edilen operasyonda gözaltına alınan şüphelilere yöneltilen sevk maddelerinin son dakika değiştirildiği ortaya çıktı.

Tutuklama talebiyle gözaltındaki isimleri mahkemeye sevk eden savcılık makamı şüphelilerin “Dolandırıcılık” ve “İhaleye fesat karıştırma” suçlarından tutuklanmasını istedi. Gizlilik kararı bulunan soruşturmanın detaylarına halktv.com.tr muhabiri Seyhan Avşar ulaştı.

Bakanlık yazı gönderdi, ihale iptal edildi

Uzun yıllar AKP’li belediyelere de danışmanlık yapan, devletin önemli kurumlarında eğitimler veren kamu hukuku uzmanı Erkan Karaaslan 2016 yılında FETÖ’den tutuklandı. Karaaslan’ın tutuklanmasının ardından İçişleri Bakanlığı 25 Kasım 2016 tarihinde Avcılar Belediye Başkanlığı’na resmi bir yazı gönderdi. Söz konusu yazıda Erkan Karaaslan’ın FETÖ/PDY nedeniyle tutuklandığı belirtilerek, “31 Ekim 2016 tarihli 678 sayılı KHK 30. Maddesi ile 3736 sayılı yasanın 11. Maddesine eklenen (g) fıkrası gereği terör örgütü İle irtibatlı ve iltisaklı olduğu bildirilen kişi/ şirket ile yapılmış olan ihalelerin ihalelerin iptalini ve teminatın miras kaydedilmesi” istendi. Avcılar Belediye Başkanlığı, bakanlığın kendilerine gönderdiği bu yazıdan 3 gün sonra Erkan Karaaslan’ın şirketine verilen ihaleleri iptal ederek, Karaaslan’ın İhalelerden yasaklı sayılması için talepte bulundu.

İhalesi iptal edilen Karaaslan’a ait şirket Avcılar Belediyesi’ne verdiği dilekçe ile işçileri kendilerinden ücret alacağı olduğunu belirterek belediyeye daha önce yapmış olduğu işlerden doğan alacağından liste halinde kimlik bilgileri ve hesap numarası bildirerek işçilere ödeme yapılmasını talep etti. Avcılar Belediyesi ise isimleri bildirilen işçilerin ücretlerini şirketin daha önceki alacaklarından işçilerin hesabına yatırdı. Şirketin teminatı ise irat (gelir) olarak kaydedildi.

İçişleri Bakanlığı Erkan Karaaslan’ın şirketleri ile yapılan ihalelere ilişki 2016 yılında bir soruşturma başlattı. Bazı belediye çalışanları için soruşturma açılması talep edildi. Küçükçekmece Savcılığı ise 2019 yılında soruşturma başlattı. Açılan soruşturmadan iki yıl sonra düzenlenen operasyon ile 17 kişi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi olarak ise, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma”, “Örgüt içerisinde hiyerarşik yapıya dahil olmamakla beraber örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”, “İhaleye fesat karıştırma” suçlamaları gösterildi.

Suç vasıfları değiştirildi

Ancak Küçükçekmece Başsavcılığı’nca ifadeler tamamlandıktan sonra gözaltına alınan isimler tutuklamaya sevk edilirken şüpheliler halkındaki bir suç vasfı hariç tüm suç vasıfları değiştirildi. Avcılar Belediyesi’nin o dönem FETÖ kapsamında tutuklu bulunan Erkan Karaaslan’ın şirketinin aldığı ihaleyi iptal etmesi rağmen taşeronda çalışan işçilerin ücretlerini ödemesi “Dolandırıcılık” olarak değerlendirdi.

Belediye çalışanları ile Erkan Karaaslan arasında bir bağlantı kuramayan savcılık makamı örgütlü bir suç olarak gösterilen operasyonu bir anda dolandırıcılığa çevirirken şüphelileri bu madde ve “İhaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla tutuklamaya sevk etti. Aralarında Erkan Karaaslan’ın da bulunduğu 6 şüpheli “Dolandırıcılık” ve “İhaleye fesat karıştırma” suçlarından tutuklandı.

İçişleri Bakanlığı Denetçileri tarafından hazırlanan 2 Şubat 2017 tarihli raporda ise Avcılar Belediyesi’nin Mali Hizmet Alımı İşi İhalesi için iki firmadan yaklaşık maliyet teklifi aldıkları bu firmaların ise ihaleyi alan Erkan Karaaslan ile bağlantılı olduğu belirtildi. Belediye çalışanlarının maliyet teklifi aldıkları firmaların Karaaslan ile bağlantılı olduğunu bilmemelerinin mümkün olmadığının öne sürüldüğü raporda açık kaynaklardan yapılacak bir tarama sonucu dahi bu durumun öğrenebileceği iddia edildi. Bu durumun ise ihaleye fesat karıştırma suçunu oluşturduğu kaydedildi.