Altı partinin kurmayından ilk toplantı: Gündem seçim kanunu

Altı partinin kurmayından ilk toplantı: Gündem seçim kanunu
Güçlendirilmiş parlamenter sistemin ana ilkelerinde mutabakata varan altı muhalefet partisinin kurmayı, yol haritasını belirlemek üzere ilk toplantısını yaptı. Altı kurmayın üçünün değiştiği yeni komisyonun, somut olarak ele aldığı ilk konu; AKP ve MHP’nin seçim mevzutında değişiklik teklifi oldu. Teklif ile ilgili, “Gidici olan iktidar, kendi ayağına kurşun sıktı” yönünde değerlendirmeler yapıldı

Altı muhalefet partisi; genel başkanların bir araya gelerek mutabakat altına aldığı güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinde temel ilkeler, atılacak adımlar ve önceliklerin ne olacağı gibi konularda yol haritasını belirlemek için harekete geçti. Altı muhalefet partisinin kurmayları, bu çerçevede dün TBMM’de ilk toplantısını yaptı.

Komisyonda üç isim değişikliği

Altı siyasi parti genel başkanının imzaladığı güçlendirilmiş parlamenter sistem mutabakat metnini hazırlayan ve hukukçu kurmaylardan oluşan komisyonda değişikliğe gidildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kaya ve DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu yeni komisyonda da yer aldı. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem yerine İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Şenol Sunat, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün yerine Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Nedim Yamalı, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Bülent Şahinalp yerine de Serhan Yücel, yeni komisyonda yer aldı.

Yoğun mesai başlayacak

TBMM’de dün yapılan toplantının; bazı isimlerin yeni dahil olması nedeniyle 'tanışma' amaçlı, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişte izlenecek yol ve yöntemin araştırılması kapsamında bir ‘ön görüşme’ niteliğinde olduğu belirtildi. Geçiş süreciyle ilgili olarak altı genel başkanının çerçeveyi çizmesinin ardından komisyonun yoğun olarak mesaiye başlayacağı kaydedildi.

Seçim kanun teklifi için 'iktidar kendi ayağına kurşun sıktı' değerlendirmesi

Toplantıda, AKP ve MHP’nin TBMM Başkanlığı’na sunduğu seçim mevzuatında değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifinin değerlendirildiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, teklifle ilgili olarak parti temsilcilerinin yorumu “Gidici olan iktidar, kendi ayağına sıktı” şeklinde oldu. AKP ve MHP’nin, 2018 seçimlerine bakarak hesap yaptığı ancak hesaplarının tutmayacağı değerlendirmesi yapılırken, teklifte cumhurbaşkanının seçim sürecinde propaganda yasağı kapsamına alınmaması üzerinde durulması konusunda uzlaşmaya varıldı.

27 Mart’a hazırlık önerileri

Parti kurmayları, üçüncü kez 27 Mart’ta DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın ev sahipliğinde yapılacak altı genel başkanın buluşması için de hazırlık yaptı. Bu kapsamda, genel başkanlara yol haritası konusunda öneride bulunulacağı belirtildi.

Üçüncü toplantının ev sahipliğini DEVA üstleniyor

Altı lider, ilk kez 12 Şubat’ta bir akşam yemeğinde bir araya gelmiş, 28 Şubat’ta da güçlendirilmiş parlamenter sistem ile ilgili mutabakat metni imzalamışlardı. 28 Şubat’ta ev sahipliğini CHP üstlenmişti. Üçüncü toplantının DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın ev sahipliğindeki bir yemekte yapılması planlanıyor.

Kaynak:ANKA