Alevilerden Erdoğan hakkında suç duyurusu

Alevilerden Erdoğan hakkında suç duyurusu
Avrupa Alevi Birlikleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan hakkında Alevilere yönelik “Ali’siz Alevilik yaratmak” ifadeleri sebebiyle suç duyurusunda bulundu.

Avrupa Alevi Birlikleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Aleviler hakkındaki açıklamalarını yargıya taşıdı. Avrupa Alevi Birlikleri, Erdoğan’ın 5 Aralık 2021 tarihinde Siirt’te yapılan “Demokrasi Konuşmaları” toplantısında "Şu anda en büyük tahrik unsuru yurt dışı. Yurt dışında da birinci derecede Almanya. Almanya’da da özellikle Alevilikten öte Ali’siz Alevilikle adeta bir yeni din ihdası öne sürülüyor. Cumhuriyet Halk Partisi orada o işi yürüteni de buradan aday yapmak istedi. Bunların da zaten kimler olduğunu bilirsiniz. Onlara para desteği veriyorlar. Bundan 2 yıl önceki rakamla bunlara yıllık 30 milyon avro parasal destekleri de olmuştur” sözleri üzerine Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

BirGün'de yer alan habere göre, Şuç duyurusuna gerekçe olarak şu ifadeler yer aldı:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan, devletin en üst düzey yetkilisi ve resmi temsilcisidir. Aynı zamanda sağ, muhafazakâr ve Sünni İslami değerleri öne çıkaran bir parti olan AKP’nin genel başkanıdır; bu nedenle sözlerinin etkisini iyi değerlendirmesi gereken, ağır sorumluluğu olan bir kişidir. Tüm dinsel inanışlar ve inançlara karşı tarafsızlık Cumhurbaşkanının temel anayasal yükümlülüğüdür. Alevilerin inancına yönelik bu tür müdahale, en hafifiyle, bu inanca sahip insanların baskı altında hissetmesine neden olacağı gibi, başka din ve inançlara sahip olanlar karşısında bir dışlama ve hatta çatışmaya neden olabilecek son derece tehlikeli bir tutumdur.”

Erdoğan’ın farklı yerlerde de Aleviliğe karşı benzer ifadeler kullandığı belirtilen suç duyurusunda “Sürekli olarak ‘Alevilikten öte Ali’siz Alevilik’ inanışını kabul etmediğini belirterek kendi inanışı dışındaki bir inanışı dışlamakta, aşağılamaktadır. Erdoğan, hemen her seçim döneminde, Kemal Kılıçdaroğlu’nun Alevi olduğunu meydanlarda haykırarak bir dezavantaj olarak kullanmaya çalışmıştır. Rakibini seçim meydanlarında taraftarlarına Alevi inancı üzerinden yuhalatmak nefret söyleminin tüm unsurlarını taşır” ifadeleri yer aldı.