AKP'li belediyede imar usulsüzlüğü: Park alanına bina yapıldı

AKP'li belediyede imar usulsüzlüğü: Park alanına bina yapıldı
Yalova'nın Kadıköy beldesinde, park alanına imara aykırı olarak yapıla bina inşaatı mahkemenin 'yürütmeyi durdurma' kararına rağmen devam etti.

Kadıköy beldesindeki imar planına aykırı ve ruhsatı iptal edildiği halde yapılan 5 katlı binaya 2 yıl önce mahkemeden 'yürütmeyi durdurma' kararı çıktı. Kadıköy Belediyesi kararın ardından inşaatı mühürledi ancak AKP'li belediye başkanı Mehmet Şahin'in verdiği keyfi izinle inşaata devam edildi. Söz konusu inşaatın otel olduğu belirlendi.

whatsapp-image-2021-11-27-at-12-31-00.jpeg

İhalenin ardından plan değişikliği

Söz konusu taşınmaz daha önce maliye hazinesi mülkiyetinde iken, ihale yoluyla satışa çıkarıldı ve Halit Aksoy adlı kişi tarafından satın alındı. İhaleye 2.5 kat konut imarıyla çıkan 567 Ada 1 Parsel sayılı taşınmaz, satış yapıldıktan ve mülkiyet özel şahsa geçtikten sonra, yeni sahibinin talebi doğrultusunda 5 katlı ticari yapı yapılmasına imkan verecek şekilde plan değişikliği yapıldı.

Mahkeme kararı beklenmeden inşaat hızlandı

Plan değişikliğinin ardından idare mahkemesine plan değişikliğinin yürütülmesinin durdurulması istemiyle dava açıldı. Davanın açılmasının ardından Kadıköy Belediye Başkanlığına yapılan bildirimde mahkemenin kararına kadar söz konusu parsel adına yapı ruhsatı düzenlenmemesi talep edildi.

Ancak Kadıköy Belediyesi mülk sahibi adına 16.08.2018 tarihinde yapı ruhsatı düzenlendi. Bu ruhsatın ardından HAS-PA Limited Şirketi, imar planlarının iptali istemiyle bir kaz daha idare mahkemesinde dava açtı.

Davaya ilişkin olarak Kadıköy Belediyesine bildirim yapıldı ve mahkeme kararına kadar inşaata izin verilmemesi talep edildi. Ancak yapılan bildirime rağmen 7 gün 24 saat esasına göre inşaata devam edildi.

'Kanunları bilmiyorum'

O dönem Yalova Valisi Muammer Erol ve Yalova Cumhuriyet Savcısına savunma yapan Kadıköy Belediye Başkanı Mehmet Şahin, "Vallahi ben kanunları yasaları bilmiyorum. İmar mevzuatıyla ilgili donanımlı değilim. Belediyemizde bu işleri imar müdürüm ile hukuk danışmanız sürdürmektedir. Birkaç günce de imar müdürüm istifa etti. İnşaat mühürlüydü. Hırsızlar girmesinler diye mühürlü inşaatın devamına izin verdim doğramaları takıp mekanı kapatma koruma altına alsınlar istedim" diye konuştu.

whatsapp-image-2021-11-27-at-12-31-03.jpeg

Mahkeme hukuka aykırı buldu

Bursa 1. İdare Mahkemesi, yargılama sonrasında bahse konu yapı ruhsatı ve dayanağı imar planlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ancak, idare mahkemesince verilen iptal kararı doğrultusunda 567 Ada 1 Parsel sayılı taşınmaz etrafındaki yapılaşmaya uygun olarak "Ayrık nizam. Konut alanı. 2 kat. Taks:0.30. Kaks:0.60 " olarak düzenlenmesi gerekirken, 01.07.2020 tarihli Meclis kararı ile bir kez daha 5 kat yapılaşmaya imkan verecek şekilde ticaret alanı olarak düzenlendi.

whatsapp-image-2021-11-27-at-12-31-04.jpeg

Bir dava daha açıldı

1 Temmuz 2020'de yapılan plan değişikliği işleminin iptali istemiyle idare mahkemesine bir dava daha açıldı. Yargılamanın halen devam ettiği belirtilirken, mahkemenin parsele ilişkin keşif günü belirlemesi bekleniyor.

Öte yandan belediye tarafından dava dosyasına sunulan savunmalarda Bursa 1. İdare Mahkemesinin 2018/1307 E. Sayılı dosyasında yapılan yargılamada sadece yapı ruhsatının iptal edildiği, plan değişiklikleri hakkında iptal kararı verilmediği iddia edildi.

İnşa faaliyetleri devam etti

Plan değişikliği yapılmasından hemen sonra, daha önce iptaline karar verilen yapı ruhsatının yerine yeni bir ruhsat düzenlenmesi beklenmeden, inşaata yeniden başlandı.