Adı Pembe Taksi Olarak Değiştirildi

Adı Pembe Taksi Olarak Değiştirildi
SİVAS'ta 'pembe taksi' uygulamasını başlatan Gökhan Şimşek, konuyla ilgili özellikle sosyal medya üzerinden 'cinsiyet ayrımcılığı' yorumu yapılması üzerine, "Avrupa'da uygulandığı zaman çağdaşlık adı altında toplanıyor....

SİVAS'ta 'pembe taksi' uygulamasını başlatan Gökhan Şimşek, konuyla ilgili özellikle sosyal medya üzerinden 'cinsiyet ayrımcılığı' yorumu yapılması üzerine, "Avrupa'da uygulandığı zaman çağdaşlık adı altında toplanıyor. Ama nedense, yobazlık gibi değerlendirmelerde bulunmuşlar. Amacımız ayrımcılık yapmak değil" dedi. Öte yandan 'Penk taksi' yazısı 'Pembe taksi' olarak Türkçe yazıldı.

Sivas'ta 9 yıldır taksicilik yapan 27 yaşındaki Gökhan Şimşek tarafından dün başlatılan pembe taksi uygulaması, vatandaşların ilgisini çekerken, bazı kişilerin ise tepkisini topladı. Özellikle sosyal medyada uygulamanın 'cinsiyet ayrımcılığı' şeklinde yorumlanmasının kendilerini üzdüğünü belirten Şimşek, "Bununla ilgili uygulamalar Avrupa ülkelerinde de var. Pembe taksi uygulaması ilk kez 2006 yılında Londra'da ve Paris'te uygulanmaya başlamış. Avrupa'da uygulandığı zaman çağdaşlık adı altında toplanıyor ama şimdi nedense bazı arkadaşlarımız ayrımcılık, yobazlık gibi değerlendirmelerde bulunmuşlar. Bizim buradaki amacımız ayrımcılık yapmak değildir. Amacımız herkese hizmet vermektir. Tabi ki bununla ilgili herkes yorum yapabilir. Yorumlara saygı duyuyoruz. Bu uygulamaya saygı duymayanlara da saygı duyuyoruz" dedi.

'PİNK TAXİ' YAZISI 'PEMBE TAKSİ' OLARAK DEĞİŞTİ

Öte yandan taksinin üzerinde bulunan 'pink taxi' yazısı Sivas Belediyesi'ne gelen şikayetler üzerine değiştirildi. Taksi üzerindeki İngilizce yazı, Sivas Belediyesi Kültür Danışmanı ve eski Türk Dil Kurumu (TDK) üyesi Prof. Dr. Recep Toparlı'nın girişimleriye 'Pembe taksi' şeklinde Türkçe yazıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Toparlı, pembe taksinin dünyanın bir çok yerinde uygulandığını belirterek, "Onlar 'pink taxi' diyorlar. Fakat bizim Türkçe'ye sahip çıkmamız, özellikle Türkçe kelimeleri kullanmamız gerekiyor. Biz bunun için bu taksinin adının pembe taksi olmasını istedik. Madem biz bu ülkede yaşıyoruz, madem Atatürk bize Türkçe'yi emanet etti, ona sahip çıkmak durumundayız. Belediyemize 'pink taxi'yi eleştiren çok sayıda yazı geldi. Vatandaşlarımıza huzur verecek ve kadınların gönül rahatlığıyla binebileceği bir takside batı kökenli kelimelerin olmasına gönlümüz razı olmadı. Bunu işletme sahibinden rica ettik ve kendileri bunu olumlu karşıladılar" diye konuştu.