Adapazarı ve İzmit lastik işçilerine yüzde 40 zam

Adapazarı ve İzmit lastik işçilerine yüzde 40 zam
Lastik İş Sendikası ile Goodyear Adapazarı ve İzmit lastik fabrikaları arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sona erdi. Sendika Genel Başkanı Alaaddin Sarı, “Birinci 6 ayda talep ettiğimiz rakam yüzde 50’ydi ve biz de bu sözleşme için yüzde 40 oranında anlaştık" dedi.

Lastik İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Goodyear Adapazarı ve İzmit fabrikalarında çalışan yaklaşık 2 bin işçiyi ilgilendiren ve 10 Şubat’ta başlayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yedinci toplantı dün Kocaeli’nin Başiskele ilçesindeki bir otelde yapıldı.

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Lastik İş Genel Başkanı Alaaddin Sarı, “İşveren teklifini sundu. Sunulan teklifi işçilerimize soracağız. Bu yüzden saat 16:00’da İzmit Goodyear fabrikasının önünde işçilerle buluşacağız" dedi.

Toplantı sonrası Adapazarı'nda bulunan Goodyear fabrikasındaki işçilerle buluşan Başkan Sarı ve sendika yöneticileri, ardından İzmit Goodyear fabrikasına gelerek işverenin teklifini işçilere açıkladı. Sarı'yı fabrikada yüzlerce işçi, davul-zurna ve sloganlarla karşıladı.

'Asla taviz vermedik'

İşçilere, Goodyear ile gerçekleştirilen görüşmeler sonucu önerilen yüzde 40 zam teklifini soran Başkan Sarı, işçilerden onay aldı. Sarı, işçilere yaptığı açıklamada TİS sürecine değinerek şöyle konuştu:

“Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Uzun soluklu bir toplu sözleşme süreci geçirdik. Görüşmeler neticesinde Goodyear fabrikasını protesto ederek siyah elbiseler ile görüşmelere geldik. Ama Goodyear bizi şaşırttı. Süreç, endüstriden daha hızlı davrandı. Goodyear yetkililerine teşekkür ediyorum. Lastik İş Sendikası’nın tarihinde çok sözleşmeler imzalandı. En son pandemi sürecinde bile artı enflasyon ile toplu sözleşmeyi bitirdik. Birinci 6 ayında 2021 yılının Temmuz ile 2022 yılının ocak ayını değerlendirdik. Orada çıkan enflasyon yüzde 25,5’ti. Biz de yüzde 50 zam talep ettik. Lastik İş Sendikası toplu sözleşmedeki maddelerden asla taviz vermedi. Taviz vermeden oturduğumuz masada hem üretim hem de destek işçileri ile ilgili yaptığımız müzakereler sonucunda talepler yükseltecek bir noktaya geldik. Birinci 6 ayda talep ettiğimiz rakam yüzde 50’ydi ve biz de bu sözleşme için yüzde 40 oranında anlaştık. Üretim ile alakalı maaşlarda ikinci 6 ay için enflasyon, üçüncü 6 ay için enflasyon artı 600 lira ve dördüncü 6 ayda ise enflasyon oranı artı 800 lira şeklinde artış oldu”

Primde artış

Kazanımlardan bahseden Sarı, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Üretim işçisi için yıllık maaş artışı ortalama yüzde 86, yıllık prim ücreti ise yüzde 60 arttı. Bayramlarda tek fiş alınıyordu şimdi ise iki fiş olarak anlaştık. Anaokulunda okuyan çocuklarımız için ise eğitim yardımının sistemine entegre edildi. Ayakkabı ve giyim fişi yardımı da 2 fiş oldu. Sosyal yardımlarda enflasyon artı 5 puan olarak anlaştık. Destekte olan arkadaşlarımızın ikramiyesini 120 gün dört ikramiye olarak aldık. Fazla mesai birinci yıl yüzde 95, ikinci yıl ise yüzde 100 oldu. Destekte çalışan arkadaşlarımızın ücretleri toplamda yüzde 116 olarak arttı. Sosyal yardımlar üretimdeki gibi oldu. Sosyal yardımlarda enflasyon artı 5 puan olarak anlaştık. Zorlu bir süreçten geçiyorduk. Satın alma gücümüzü korumakla ile masada müzakere yapmadık. Satın alma gücümüzü arttırmak için masada müzakere yaptık. Lastik İş Sendikası’nın yaptığı bu toplu iş sözleşmesinin ne kadar değerli olduğunu göreceksiniz. Brisa, Pirelli ve Prometeon grubuna da çağrıda bulunuyorum. Gelin sizinle de bu görüşmeleri bitirelim”