4 partiden 'içtüzüğü' işaret eden Erdoğan'a yanıt: Eğer sesimizi kesersen...

4 partiden 'içtüzüğü' işaret eden Erdoğan'a yanıt: Eğer sesimizi kesersen...
Erdoğan'ın talimatı ile AKP'li milletvekillerinin 'Meclis'te milletvekillerinin konuşma sürelerinin azaltılması' için İçtüzük değişikliği üzerinde çalıştığı iddia ediliyor. Meclis'teki 4 partinin vekilleri Erdoğan'ın talimatı karşısında ne yapacaklarını açıkladı.

Muhalefetin Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmalardan “rahatsız” olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın partisinin MYK toplantısında Meclis Genel Kurulu’nda Cumhur İttifakı’nın Millet İttifakı’ndan daha az söz aldığını belirterek “Meclis İçtüzüğü’nün ivedilikle değişmesi” talimatı verdiği iddia edildi.

Erdoğan'ın AKP'li vekillere muhalefetin her iddiasına "sert cevap verilmesi talimatı" da verildiği kulislerde konuşuluyor. halktv.com.tr'ye konuşan CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve HDP'nin Adalet ve Anayasa Komisyonu üyesi milletvekilleri AKP'de bu yönde bir çalışma olduğunu doğruladı. Peki AKP'nin böyle bir hamlesi karşısında Meclis'te sandalyesi olan dört muhalefet partisi ne yapacak? İşte partilerin ve vekillerin yol haritası...

40.jpgSüleyman Bülbül

"Erdoğan'ın talimat verdiğini biliyoruz ama izin vermeyeceğiz"

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın MYK toplantısında muhalefet milletvekilleri çok konuşuyor, fazla zaman veriyorsunuz bu konuda bir düzenleme yapın diye bir talimat verdiğini biliyoruz" diyen CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Süleyman Bülbül, "şu an önlerine gelen bir değişiklik teklifi olmadığını fakat çalışma yaptıklarını bildiklerini" söyledi. Komisyona böyle bir teklif gelirse muhalefet vekillerinin bu tasarıyı geçirmemek için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Bülbül "2020 yılında böyle bir çalışma yaptılar ama yoğun kamuoyu baskısı nedeniyle Meclis'e getiremediler. "Fakat bizim konuşma sürelerimiz daha önceden de kısıldı. Şimdi bir kere daha kısaltacaklarmış. Kısa kısa sadece kendilerinin konuşacağı bir Meclis oluşturmak istiyorlarsa buna izin vermeyeceğiz" dedi.

Bülbül "Meclis TV şu an belli bir oranda izleniyor. Sadece kendilerinin konuştuğu bir kanal olursa daha önce bir sürü izlenen kanalı operasyonlarla iktidar borazanı yaptılar ne oldu? O kanallar izlenmiyor. Aynısı Meclis TV'de de olur. Sen halkın vekilini konuşturmazsan halkta seni izlemez. Bu konuda en iyi yanıtı halkımız verir. Ama bizde boş durmayız. Konuşabildiğimiz her yer Meclis olur" dedi.

Tek adam rejimi muhalif ses istemiyor diyen Süleyman Bülbül sözlerine şöyle devam etti:

Muhalif ses çıkaran vatandaş ise sokakta gözaltına alınıyor, gazeteci ise hapse atılıyor, işçi ise işinden ediliyor, vekil ise özgürce düşüncelerini dile getireceği Meclis çatısı altında konuşturulmuyor. Parlamento konuşulan yer, parlamenter ise konuşan anlamına geliyor. Konuşanın ağzına bant çekersen Meclis'in bir anlamı kalmaz. Bizim toplantılarımız oluyor bu konu gündeme gelecektir. Kendimize bir yol haritası çizeriz. Tv 3 meclis görüşmelerini saat 21.00'da kesiyor bu doğru değil. Vatandaş Meclis'te ne görüşülüyor, Milletvekilleri ne diyor bilmeli. Asil vekilin ne dediğini bilmeli. AKP muhalefetin sesini içtüzükte yapacağı düzenlemelerle kesemez.

41.jpgHasan Subaşı

"Bu toptan konuşulmasın demek"

Cumhurbaşkanı AKP'li vekillere yüksek perdeden cevap verin talimatı verdi
"Muhalefetin konuşma süresi zaten çok kısıtlı. Bir de üstüne yeni bir kısaltma yapmak toptan konuşulmasın demek olur. Şu ana kadar böyle bir çalışma önümüze gelmedi. Ama şunu çok iyi biliyorum 'Cumhurbaşkanı vekillere muhalefetin her söylediğine yüksek perdeden cevap verin" dedi.

"Bu talimat üzerine AKP'lilerin tavırları değiştiğini ve haklı haksız demeden her şeye yanıt vermeye başladıklarını" ifade eden İYİ Parti Antalya Milletvekili ve Adalet Komisyonu Üyesi Hasan Subaşı sözlerine şöyle devam etti:

"Bu millet yaratıcıdır bir yolunu buluruz"

"Bu tasarı daha öncede hazırlanmıştı kamuoyu baskısı ile Meclis'e getirilmedi. Şimdi getirirlerse çok tartışma çıkar. 100 yıl önce daha kurucu Meclis iken dünyanın en güçlü Meclisi 100 yıl sonra işlevsizleştirildi. Kolu kanadı kırıldı. Çalışamaz hale getirtildi. Sesimizi kesmeye kalkarlarsa muhalefet olarak hem sokağın sesini hem de kendi sesimizi duyurmak için her türlü demokratik yolu deneriz. Bizim toplumumuz yaratıcıdır bu konuda. Mutlaka bir yol buluruz"

42.jpgErdal Aydemir

"Her yeri Meclis yaparız"

"Demokratik anlamda sesimizi duyurabildiğimiz tek yer Meclis'dir. Sesimizin orada da kısıtlanmasını kabul etmemiz mümkün değil" diyen HDP Bingöl Milletvekili Adalet Komisyonu Üyesi Erdal Aydemir, "Meclis kürsüsünden yurttaşlarımızın isteklerini eleştirilerini seslendiremeyeceksek Meclis'in ne anlamı kalır? İktidar bizi Meclis çatısı altında konuşturmuyorsa bizde yurttaşlarımızla her yeri Meclis yaparız. Her yerde derdimizi anlatırız" dedi.

43.jpgCihangir İslam

Artık muhalif seslere daha çok kulak veriliyor

"Tüm siyasi partilerin kendilerini özgürce ifade edecekleri yer Meclis çatısının altıdır" diyen Saadet Partisi Milletvekili Cihangir İslam "İktidar zaten elindeki ve kontrolü altındaki medyayı sürekli denetim altında tutuyor. Bizler siyasetçiyiz sokaktan geldik. Gerekirse kahve kahve , ev ev dolaşırız. Her şeyi anlatırız. Zaten ben sivil toplumdan gelen bir insanım. Bu güne gelirken elimizin altında medya yoktu. Biz siyaseti her yerde yaparız ama bunların iktidara yarardan çok zararı olur. Zaten sosyal medya var. Bu halk muhalif sese daha çok kulak veriyor" dedi.