10 Ekim katliamı davası: IŞİD yöneticisi insanlığa karşı suçtan yargılanıyor

10 Ekim katliamı davası: IŞİD yöneticisi insanlığa karşı suçtan yargılanıyor
10 Ekim Ankara Katliamı davasının 16 firari sanık yönünden yargılandığı dosyada, IŞİD yöneticiliğinden 18 yıl hapis cezası alan Erman Ekici “insanlığa karşı suç”tan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı.

10 Ekim Ankara Katliamı davasının 16 firari sanık yönünden yargılandığı dosyada, IŞİD yöneticiliğinden 18 yıl hapis cezası alan Erman Ekici “insanlığa karşı suç”tan Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesinde hakim karşısına çıktı.

Birgün'ün haberine göre, duruşma müştekilerin kimlik tespiti ile başladı. Kimlik tespiti esnasında "Hatice Çevik" isimi okunduğunda "tutukladınız" denildi.

Tek talebimiz adalet

Duruşma öncesi adliye önünde basın açıklaması yapan 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, "biz sürecin başından bu yana insanlığa karşı suçtan yargılama talep ediyorduk. Adalet talebimizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Sürecin takipçisi olacağız" dedi.

"Bilemezdim" savunması

Sanık Erman Ekici, iddianame kapsamında savunmasını yaptı. Ekici, Ebu Talha kod isimli kişinin kendisi olmadığını iddia ederek şöyle bir savunma yaptı:

"Iddianemede Yunus Durmaz' ın bilgisayarında çıkan doküman ve Yakup Şahin' in beyanı yer alıyor. Yunus Durmaz ile 2013 sonrasında hiç görüşmedim.

Türkiye'de terörist ele başlarına açılmayan dava benim hakkımda açıldı. Ebu Talha hiç araştırılmadı oysa Içişleri Bakanlığı'nın arama listesinde 1,5 milyon TL ödül var. Bu kişi Talip Akkurt'tur ve Ebu Talha ismi ile aranıyor. Ebu Talha 'sensin' deniliyor."

Tel Abyad'da görülmüşsün

Mahkeme Başkanı Selfet Giray, "Ayşenur Inci, isimli şahıs seninle ilgili beyanda bulunmuş. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığınca gönderilmiş. DEAŞ yöneticisi olduğunu belirtiyor. Demet Taşer de seninle ilgili beyanda bulunmuş. Tel Abyad'da gördüüğünü belirtiyor" dediğinde bu isimleri tanımadığını söyledi.

Ekici, "Yunus Durmaz'ı 2013 Mart ayında evini taşıdı gitti daha da görmedim. Örgüt üyeliği hükmü Gaziantep'te kurulamadı ama siz kurdunuz. Yönetici olmam icin askerimin olması gerekir.

2012 yılında tanıdığım insanın 2015 yılında eylem yapacağını nerden bilecektim. Cumhurbaşkanı Erdoğan bile bilemedik derken ben avam tabakasından nasıl bilecektim" savunması yaptı.

Soruları yanıtlamadı

10 Ekim Avukat Komisyonu'ndan Eylem Sarıoğlu, sanık Ekici'ye şu soruları yöneltti:

"Tek suçunuzun sokaktan alelade tanıdığını söyledin. Ama IŞİD üyeleri ile görüldüğüne ilişkin takip tutanakların var.

Genç Ensar Derneğine gidiş sıklığın nedir? Dernekten IŞİD'e insanları mı taşıdın?

Hem Turkiye'de hem Suriye'de IŞİD yöneticileri ile yakın ilişkin olduğu biliniyor, bunların belgeleri var. Özellikle sınır geçişlerinde ve yurtiçi ve yurtdışından gelenlerin karşılanmasında yer aldığın biliniyor. Ne konumla bu işleri yaptın?

30 Ekim'de gözaltına alındın.HDP'yi bombalayacak arabada parmak izin bulundu. Finansmanı sağladığına ilişkin ve canlı bombaların yer teminini sağladığın belirtiliyor. Yaptın mı?

Ayşe Ekici'ye 'Suriye ülkesine Allah için gittim' diyorsun. Allah adına yaptığınız faaliyetler nedir? Ayşenur Inci, senin bor görev için gönderildiğini söylüyor, görevin neydi?

Yunus Durmaz'a parayı sen mi veriyorsun, finansmanı sen mi sağlıyordun?"

Sanık Ekici, sorulan bütün sorulara "Iddianamede böyle bir şey geçmiyor. Cevap vermeyeceğim" yanıtı verdi.

Avukat Mustafa Kemal Gündüz''ün "Deniz Büyükçelebi seni teshis etti, Suriye'deki evimize gelir giderdi diyor. Ne diyeceksin? Ayrıca Ebu Talip'in Talip Akkurt olduğunu söylüyorsunuz. Ama Talip Akkurt için başka bir kod adı kullanıldığı tarif ediliyor. Ne diyeceksiniz?" sorulara da yanıt vermedi.

Savcı, "Örgütün 10 Ekim'de gerçekleştirdiği eylemi ne olarak niteliyorsun? Eylem öncesi, eylem sırasında ve eylem sonrasında kimin ne görev yapacağını biliyor muydun?" diye sorduğunda Ekici, "Bilmiyorum. Örgüt ile bağlantım yok" dedi.