Kreş hakkının gaspı haklı fesih sayıldı

Kreş hakkının gaspı haklı fesih sayıldı
Entegre tavuk tesisinde çalışan Derya Bal, patronunun kreş yükümlülüğünü yerine getirmemesi üzerine iş akdini feshetti ve dava açtı.

Çalıştığı işyerinde kreş talebi yerine getirilmeyen Derya Bal adlı kadın çalışan, haklı fesih hakkını kullandı ve işten ayrıldı. Açtığı dava sonucunda kıdem tazminatını alan Bal, tüm kadın çalışanları haklarına sahip çıkmaya çağırdı.

6 YILDIR ÇALIŞIYORDU

Sakarya'nın Söğütlü ilçesindeki entegre tavuk eti tesisinde kalite teknikeri olarak çalışan Derya Bal, 2015'te doğum yaptıktan sonra yasal iznini kullandı, ardından işine döndü. 150 kadın çalışanı olan firmalarda kreş bulunması gerektiğini bildiren Bal, talebine olumlu yanıt verilmeyince haklı fesih hakkını kullanarak 6 yıldır çalıştığı işyerinden ayrıldı ve dava açtı.

Dava sonucu Sakarya 1. İş Mahkemesi, Bal'a kıdem tazminatının ödenmesine karar verdi. Bal, 29 bin TL kıdem tazminatını mahkeme kararıyla aldı.

'HAKLI FESİH SEBEBİ'

Çalışan kadınların haklarını bilmeleri gerektiğini söyleyen Derya Bal, “150'den fazla kadın personelin çalıştığı bir firmada kalite teknikeri olarak çalışıyordum. Çalıştığım sırada 2015 yılında doğum yaptım. Hamileliğim ve doğum sonrasında şifahen dile getirdiğim kreş talebim reddedildi ve kabul edilmedi. 150'den fazla kadın çalıştıran her işyerinin kadın çalışanları için 0-6 yaşlarındaki çocuklarının bakımı için kreş talebini yerine getirmesi gerekiyor. Bu talebi yerine getirmezse eğer haklı fesih sebebidir. Ben de bunu çalıştığım işyerine hatırlattım ama cevap alamadım ve hukuki bir süreç başladı” dedi.

'HAKLARINI BİLSİNLER'

Mahkeme sonucu tazminatını almaya hak kazandığını belirten Bal, "Hukuki süreç sonucunda ayrımcılık tazminatı talebim reddedildi ama mahkeme kararı ile kıdem tazminatına hak kazandım. Mahkeme, bunun haklı fesih olduğunu ve bu yüzden işten ayrıldığımız takdirde tüm haklarımızı alabileceğimizi bu kararı ile bize duyurdu. Biz çok mutlu olduk. Mahkemeden çıkan bu kararı duyurmak istiyorum ki çalışmak isteyip kendi işinden ayrılmak zorunda bırakılan, 'Çocuğuma kim bakacak, bakımını kim üstlenecek, ben bunu kime bırakacağım' diyen hiç kimse sıkıntı yaşamasın. Haklarını bilsinler" diye konuştu.

YARGITAY DA VURGULAMIŞTI

Yargıtay da yakın zamanda verdiği kararda, patronun kreş açma yükümlülüğünü yerine getirmemesinin işçi tarafından haklı fesih sebebi olduğuna hükmetmişti. Karar medyaya geçen haziran ayında yansımıştı.

Buna göre, binlerce personeli bulunan bir özel bankada çalışan kadın işçi, gebelik ve doğum izni nedeniyle ara verdiği işine dönmek istemiş; ancak işyerinde kreş bulunmaması nedeniyle patronuna ihtarname çekmişti. Bütün girişimlerine karşın kadın işçinin talebini yerine getirmeyen patron, ihtarnameyi istifa beyanı kabul ederek işçiyi işe başlatmamış, üstelik işçiye kıdem ve ihbar tazminatlarını da ödememişti. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, davacı işçiyi haklı bularak yerel mahkemenin kararını bozmuş, işçiye tazminatlarının ödenmesine hükmetmişti.

Yargıtay kararında “Yönetmelik gereği işverenin kreş açma mecburiyeti bulunmakta olup, bu yükümlülüğünü yerine getirmeyen işveren karşısında işçinin iş sözleşmesini haklı sebeple fesih hakkı bulunmaktadır” ifadeleri kullanılmıştı.