Buğdaya yüzde 40 savaş zammı! Zaten yüksek olan fiyatları tetikleyecek

Buğdaya yüzde 40 savaş zammı! Zaten yüksek olan fiyatları tetikleyecek
Buğday fiyatları, haftalık bazda yüzde 40'ın üzerinde artarak 12,09 dolara yükseldi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, halihazırda arz sıkıntılarının olduğu enerjiden metallere ve tarım emtialarına kadar bir çok önemli emtia da arza ilişkin bu endişelerin daha da artmasına neden oldu.

Rusya'ya uygulanan yaptırımlar ve artan maliyetler ülkeyle ticaret anlaşmalarını durma noktasına getirirken, İki ülke arasındaki savaşın salgın kaynaklı etkilerle bir araya gelmesi özellikle emtia fiyatlarında sert yükselişlere neden oluyor.

Jeopolitik risklerden dolayı hali hazırda enerji tedarikine ilişkin sıkıntılar gündemdeyken, özellikle buğday, Rusya ve Ukrayna'nın üretimdeki ağırlığı nedeniyle buğday, emtia piyasalarında ana aktör oldu.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının buğday ticaretini durma noktasına getirmesiyle buğday fiyatları Chicago Ticaret Borsasında haftalık bazda yüzde 40,6 artarak 12,09 dolara çıktı ve 14 yılın zirvesine ulaştı.

Buğday fiyatlarındaki bu sert yükselişin zaten yüksek seyreden küresel gıda fiyatlarını daha da olumsuz etkilemesi öngörülüyor.

En temel gıda maddelerinden biri olan buğday, geçen ay yüzde 30'a yakın yükseliş kaydetti.

Analistler, enerji maliyetlerinin artmasının da buğday fiyatlarının artışında etkili olan önemli etkenlerden bir tanesi olduğunu söyledi.

Dünyanın en büyük tarımsal ürün işleyici şirketlerinden olan Archer Daniels Midland ve tarım ürünleri ticareti şirketi Bunge gibi şirketlerin bölgedeki faaliyetlerine ara verdiğine dair haberler de buğdaya dair endişelerin daha fazla derinleşmesine neden oldu.

Analistler, iki ülke arasındaki savaş ve ABD ile Avrupa'nın Rusya'ya yönelik yaptırımları devreye almasının tahıl piyasasında da belirsizliklere neden olduğunu belirtti.

Afrika ve Orta Doğu'dan birçok ülke Rusya ve Ukrayna'dan gıda ithal ediyor ve krizin derinleşmesi özellikle bu bölgelerdeki ülkelerin gıda maddelerine erişimini daha da zor hale getirebileceğine dair endişeleri artırıyor.

Kaynak:DHA