Yapı ruhsatı verilen yapılar yüzde 7.8 azaldı

Yapı ruhsatı verilen yapılar yüzde 7.8 azaldı
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, bu yılın ikinci çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü yüzde 7.8 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bu yılın ikinci çeyreğinde önceki yılın aynı çeyreğine göre belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen yapıların yüzölçümü yüzde 7.8 azaldı. TÜİK, yapı ruhsatlarına ilişkin nisan-mayıs-haziran aylarını kapsayan yılın ikinci çeyrek verilerini açıkladı. Buna göre; bir önceki yılın aynı çeyreğine göre 2022 yılının ikinci çeyreğinde belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı yüzde 7.5, daire sayısı yüzde 15.3, yapılan toplam yüzölçümü ise yüzde 7.8 azaldı.

Yarısından fazlası konut alanı

Belediyeler tarafından söz konusu dönemde yapı ruhsatı verilen yapıların toplam yüzölçümü 29.3 milyon metrekare iken bunun 15.6 milyon metrekaresi konut, 8.4 milyon metrekaresi konut dışı ve 5.3 milyon metrekaresi ise ortak kullanım alanı oldu. Belediyeler tarafından 2022 yılı ikinci çeyreğinde yapı ruhsatı verilen yapıların kullanma amacına göre en yüksek yüzölçümü payına 18.3 milyon metrekare ile 2 ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 2.9 milyon metrekare ile sanayi binaları ve depolar izledi.

Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, 2022 yılı ikinci çeyreğinde belediyeler tarafından yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların bina sayısı yüzde 22.6, daire sayısı yüzde 22.5 ve yüzölçümü yüzde 20.1 arttı.

Bu dönemde yapı kullanma izin belgesi verilen yapıların kullanma amacına göre en yüksek yüzölçümü payına 21.7 milyon metrekare ile 2 ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar sahip oldu. Bunu 1.4 milyon metrekare ile bir daireli ikamet amaçlı binalar izledi.