Tek bir haber tetikledi: Petrol fiyatlarında ani yükseliş

Tek bir haber tetikledi: Petrol fiyatlarında ani yükseliş
ABD’de ham petrol stokları geçen hafta 6 milyon varil düştü. Petrol fiyatları büyük stoklardaki düşüşün ardından yükseldi.

Petrol fiyatları, ABD özel sektör verilerinin ham petrol stoklarında büyük bir düşüş yaşamasıyla yükseldi.

Batı Teksas Petrolü, New York piyasasında yüzde 1,2 yükseliş göstermesiyle varil başına 71 dolara işlem görmeye başladı.

Özel sektörün desteklediği Amerikan Petrol Enstitüsü’nün verilerine göre, ABD’de ham petrol stokları geçen hafta 6 milyon varil düştü. Petrol fiyatları stokların düşüş göstermesiyle ani yükselişe geçti.

Kasım vadeli Batı Teksas Petrol, Nymex piyasasında yüzde 1,1 yükselişle varil başına 71,29 dolara ulaştı.

Kasım vadeli Brent petrol, Londra ICE Futures Europe piyasasında yüzde 1,1 yükselişle varil başına 75,16 dolara yükseldi.

'Karbon salınımını azaltmak amaçlanıyor'

Öte yandan petrol piyasası, fiyatları etkileyebilecek dünya çapında bir satın alma haberini daha konuşuyor. Royal Dutch Shell, Permian havzasında bulunan en gözde tesislerini 9,5 milyar nakit karşılığında ConocoPhillips’e satmayı kabul etti. İki şirket arasında yapılan anlaşma Shell’in karbon salınımını azaltmaya ve daha fazla yenilenebilir enerji yatırımı yapmaya çalıştığının da bir diğer göstergesi olarak yorumlanıyor.

Bloomberg'in aktardığına göre Shell, satıştan elde edilecek miktarın 7 milyar dolarının yatırımcılara dağıtılacağını kalanının ise bilançoyu desteklemek için kullanılacağını söyledi. Şirket Permian havzasındaki tesisleri 2012 yılında Chesapeake Energy’den 1,9 milyar dolara satın almıştı