Sonraki indirimi Fizan’da yapın

Sonraki indirimi Fizan’da yapın
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve Et ve Süt Kurumu dün kuzu etinde yüzde 25 indirim müjdesi verdi ancak unuttukları bir şey vardı. Türkiye’de kurumun sadece 18 mağazası bulunuyor. İstanbul’da bulunan Beylikdüzü mağazasına sabahın köründe gelerek kuyruğa giren vatandaşlar sadece 1 kilo et alabildi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci dün konuk olduğu Anadolu Ajansı’nın Ekonomi Masası’nda Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) kuzu etinde 5 Ağustos’ta yüzde 25 indirim yapacağı müjdesini verdi. ESK de ajanslara yaptığı açıklamada, fiyat istikrarını sağlamak için böyle bir kampanya başlattıklarını belirtti. Ancak unuttukları bir şey vardı. ESK’nin Türkiye’de sadece 18 mağazası bulunuyor. İstanbul’daki tek mağazası da Avrupa yakasında şehir merkezine en uzak noktalardan Beylikdüzü semtinde. Haber üzerine sabah karanlığında uzak semtlerden gelerek kuyruğa giren yüzlerce vatandaş, saatlerce bekledikten sonra sadece 1 kilo et alabildi.

whatsapp-image-2022-08-05-at-16-42-12-1.jpeg

‘Algı operasyonu yapıyorlar’

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, ESK’nin yaptığının “algı operasyonu”ndan başka bir şey olmadığını söyledi. ESK’nin ülke çapında sadece 18 mağazası olduğunu hatırlatan Sarıbal, “Vatandaş ucuz et yesin diye indirim yaptıklarını söylüyorlar. 18 mağazada yapılan satışla kaç vatandaş ucuz ete ulaşmış olacak ki? İnsanlarımızın ucuz et yiyebilmesi için besicilerimizin desteklenmesi, yem başta olmak maliyetlerinin düşürülmesi ve vatandaşın alım gücünün yükseltilmesi gerekir” dedi.

ESK’de daha önce ortalama kuzu etinin 136 lira, toklu etin fiyatının 97 lira ve koyun etinin 77 liradan satıldığını belirten Sarıbal, “Bu satış fiyatları alım fiyatlarına göre yüzde 50 daha pahalı satılıyordu. Şimdi ise alım fiyatlarına göre yüzde 10 ila yüzde 20 arasında kârla satılıyor. O zaman demezler mi sen eti halkına yüzde 50 zamlı satarken hiç mi utanmıyordun diye” şeklinde konuştu.

‘AKP canlı hayvan ve et ithalatına 9.4 milyar dolar ödedi’

AKP döneminde 5.6 milyon büyükbaş, 3.1 milyon küçükbaş ve 302 bin ton kırmızı et ithalatına 9.4 milyar dolar ödeme yapıldığını vurgulayan Sarıbal, “Bugün ülke hayvancılığı ağlıyorsa vatandaş sofrasına et alamıyorsa bunun tek sorumlusu AKP’dir. Hâlâ Venezuela’da yem bitkisi tohumu yetiştirip Türkiye’ye getirmeyi planlıyorlar. Meralarımızı ıslah etmek var iken dışarıdan canlı hayvan, et ve yem getirme işini yaptı. Elin sopasıyla besicimizi dövdü. AKP gitmeden ülke hayvancılığı düze çıkmaz” dedi.

Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin bile ilde 15 mağazası olduğunu söyleyen Sarıbal, buradaki fiyatların daha ucuz olduğunu belirtti: Kuzu karkas 100, kuzu kol 113, kuzu but 117, kuzu kuşbaşı 150 TL.

ESK kampanyasına göre ise gövde kuzu 129.75 liradan yüzde 25 indirimle 98 liraya, kuzu pirzola 181.50 liradan 137 liraya, kuzu gerdan 114.50 liradan 86 liraya, koyun but 100 liradan 82 liraya, koyun pirzola 129.75 liradan 98 liraya düştü.