Piyasalarda gözler TCMB'ye çevrildi

Piyasalarda gözler TCMB'ye çevrildi
Küresel piyasalarda Fed'in agresif sıkılaşması fiyatlamalara daha fazla dahil edilirken, yurt içi piyasalar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bugünkü toplantısından herhangi bir sürpriz beklemiyor.

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin faiz anketine katılan 19 kurumun medyan beklentisi politika faizinin yüzde 14 seviyesinde sabit bırakılacağı yönünde oldu.

Yılsonu tahminini paylaşan 16 kurumun medyan beklentisi faizlerin yılsonuna kadar değiştirilmeyerek yüzde 14 seviyesinde tutulacağı yönündedir.

En düşük yılsonu tahmini veren kurum Ağustos ayından itibaren faiz indirimlerine başlanarak politika faizinin yılsonuna kadar yüzde 9 seviyesine kadar düşürülmesini, en yüksek yılsonu politika faizi tahminini paylaşan kurum ise Eylül ayında faiz artırımına gidilerek yılsonuna kadar politika faizinin yüzde 22 seviyesine kadar yükseltilmesini beklediklerini paylaştı.

Reel faiz eksi 47,1 puan

TCMB, geçen yılın sonunda politika faizini kademeli olarak 500 baz puan indirerek yüzde 14'e çekmişti. Son gelen yüzde 61,1'lik enflasyon dikkate alındığında TL'nin eksi 47,1 puan negatif getiri sunduğu görüldü.

Gevşeme döngüsü kur üzerinde etki yaratarak enflasyon görünümü üzerinde de baskı unsuru olarak öne çıkmıştı.

Şubat ayında Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından artan küresel enerji maliyetleri ise fiyat artışlarını daha da körüklemişti.

TCMB ise enflasyondaki yükselişe rağmen son üç toplantısında politika faizini değiştirmedi. Banka daha sonra faiz değişikliği yapabileceğine dair de sinyal vermedi.

Goldman Sachs, Cuma günü yayımladığı raporunda Nisan toplantısında faizlerde bir değişiklik beklemediğini söyledi.

"Türk yetkililerin dile getirdiklerine göre düşük faizleri tercih etseler de bizce enflasyon yükselmeye devam ettikçe ve cari hesapları dengesi bozulmaya devam ettikçe bir faiz indirimi olası değil."

Dünyada merkez bankaları faiz artırıyor

Küresel tarafta bakıldığında ise merkez bankalarının yükselen enflasyona karşı sıkılaşma döngüsüne devam ettiği görüldü.

Yeni Zelanda ve Kanada merkez bankaları son 22 yılın en sert sıkılaşma kararlarına imza atarken, Güney Kore Merkez Bankası da bu sıkılaşma dalgasına katılan son banka oldu.