Küresel piyasalarda 'üçlü belirsizlik' günü

Küresel piyasalarda 'üçlü belirsizlik' günü
Bugün ABD’de hisse ve endeks opsiyonları ile endeks vadelilerinin aynı günde vadelerinin dolduğu ve mart, haziran, eylül ve aralık aylarının üçüncü cuma günlerine denk gelen 'triple witching' günü. 'Triple witching' ile birlikte merkez bankalarından gelen faiz artışları ve şahin yönlendirmelerin teknoloji hisseleri üzerinde yarattığı satış baskısı da ana temalardan biri oldu.

Bugün ABD’de hisse ve endeks opsiyonları ile endeks vadelilerinin aynı günde vadelerinin dolduğu ve mart, haziran, eylül ve aralık aylarının üçüncü cuma günlerine denk gelen “triple witching” günü. “Triple witching” günleri genellikle piyasalar için oldukça yoğun ve özellikle de çok oynak geçiyor. Yıl sonu tatillerinin de yaklaşmasıyla bugün yurt dışı yatırımcıların yüksek tutarlı pozisyonlara giriş çıkış yapmaları için yeterli likiditenin olacağı yılın son işlem günü olabilir.

Özellikle de Fed’in sıkılaşmanın dozunu artırması ve teknoloji hisselerine gelen satışların ardından gelen bu günde ABD vadeli endeksleri hafif ekside.

Asya’da endeksler düşüyor. MSCI Asya Pasifik Endeksi de son 6 işlem gününün 5’inde değer kaybetmiş durumda. Çin teknoloji hisseleri yüzde 2’den fazla geriledi Japon Nikkei, Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 endekslerinde de düşüş yüzde 1'i aştı.

Perşembe günü yaklaşık 5 baz puan düşen ABD 10 yıllık tahvil getirisi bu sabah yüzde 1,4139’a yükseldi. Tahvillere artan talepte Omikron varyantına ilişkin endişeler etkili oldu. Bloomberg Dolar Endeksi son iki günde yaklaşık yüzde 0,7 düşerken, bu sabah hafif artıda.

Teknoloji hisselerinde ‘faiz’ satışı

ABD Merkez Bankası Fed’in üyelerinin aylık varlık alım azaltımlarını hızlandırma kararı almaları ve 2022’de üç faiz artırımı öngörmelerinin yanı sıra İngiltere Merkez Bankası’nın politika faizini sürpriz şekilde 15 baz puan artırması, Avrupa Merkez Bankası’nın da pandemi acil alım programını (PEPP) martta sonlandırma yolunda ilerlemesi halihazırda çok değerlenmiş teknoloji hisselerine satış getirdi.

ABD’de Nasdaq 100 endeksi dün bir ara yaklaşık yüzde 3 ile eylülden bu yana en sert günlük düşüşünü kaydederken, Apple Inc. ve Tesla Inc. gibi hisseler kayıplara öncülük etti. Apple kapanışta yüzde 4’e yakın, Tesla yüzde 5 civarında düştü. Bir ara yüzde 1,23 düşen S&P 500 endeksi ise günü yüzde 0,87 düşüşle tamamladı. Bu satış baskısına karşın teknoloji hisseleri 2021’in açık ara en fazla kazandıran sektörü olmaya devam ediyor.

Teknoloji şirketlerinin değerlemeleri dot-com balonundan bu yana en yüksek seviyelerine ulaşırken, Apple kısa bir süre önce 3 trilyon dolarlık tarihi piyasa değerine yaklaştı.

Bazı uzmanlar faiz artırımlarının teknoloji hisselerinin uzun süredir devam eden rallisini noktalayacağına inanırken, bazı kurumlar ise güçlü karlılık potansiyellerine işaret ederek bu görüşe karşı çıkıyor. Mizuho Securities Yönetici Direktörü Jordan Klein hedge fonlar ile sadece alım pozisyonu alan yatırımcıların bekle-gör durumunda olduğunu belirtti ve “büyüme ve yazılım hisselerini yüzde 5-yüzde 10 daha değerli alıp kalıcı yükselişe emin olmak isyeceklerini” öngördü.