İlaç fiyatlarına zam geldi: Bulunamayan ilaçlar bulunabilecek

İlaç fiyatlarına zam geldi: Bulunamayan ilaçlar bulunabilecek
Kur artışıyla birlikte ilaç fiyatlarına yüzde 13 zam geldi. Bugün yürürlüğe giren zamdan sonra, halk sağlığını hiçe sayarak ellerindeki ilaçları stoklayan ilaç firmalarının bu ilaçları piyasaya sürmesi bekleniyor.

halktv.com.tr Haber Merkezi

Kur artışı ilaç fiyatlarını da vurdu. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun Değerlendirme Komisyonu, yaptığı açıklamada 2020 yılı için beşeri tıbbi ürnlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 euro değeri 3,4 liradan 3,8 liraya çıkartıldığı belirtildi. Böylece ilaç fiyatlarına yüzde 13 oranında zam gelmiş oluyor.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun Değerlendirme Komisyonundan yapılan açıklama şöyle:

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar'ın 2 nci maddesinin ikinci fıkrası gereği 2020 yılı için beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 (bir) Avro değeri 3,4037 TL'den 3,8155 TL'ye artırılmıştır.

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar'ın 2 nci maddesinin yedinci fıkrasında bahsi geçen 11,75 TL ve 6,15 TL değerleri, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar'ın 2 nci maddesinin onuncu fıkrası gereği Avro değerinde yapılan değişiklik oranında artırılarak 13,17 TL ve 6,89 TL olarak güncellenmiştir.

Geçerli olacak yeni depocuya satış fiyatının, mevcut depocuya satış fiyatının eski Avro değerine bölündükten sonra yeni Avro değeri ile çarpılarak hesaplanması kararı alınmıştır.

Yeni fiyatlar 19.02.2020 tarihinden itibaren geçerlidir.”

Halk sağlığını hiçe sayan stokçular iş başında

Öte yandan, Sözcü'den Halil Ataş'a konuşan Bursa Eczacılar Odası Başkanı Okan Şahin ise yapılan zammın ülkede bulunmayan ilaçların bulunabilirliğini artıracağını savundu. Şahin, "Bizim için önemli olan buydu. Bazı ilaç firmaları bu zammı bekliyordu" değerlendirmesinde bulunurken, ilaç firmalarının stokçuluk yaptığına vurgu yaptı.

Geçtiğimiz yılın şubat ayında da ilaç sıkıntısı yaşanmış, Eczacılar Odası yaptığı açıklamada ellerindeki verilerin ilaç konusundaki sıkıntıların temelinde ilaç depolarının ve firmalarının stokçuluk yapması olduğunu belirtmişti. Eczacılar Odası'nın bu açıklamasına rağmen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yapılan denetimlerde birçok üretici, depocu ve eczacının ilaç stokladığının görüldüğünü belirterek eczacıları da hedef göstermişti. Koca, açıklamasında bötle bir şeye "asla geçit vermeyeceklerini" belirtmiş ancak sözkonusu firmalarla ilgili nasıl bir yaptırım uygulanacağından bahsetmemişti.

Eczacılar Odası, bakanlığın bu açıklamasına karşı çıkmış ve asıl sorunun firmalardan kaynaklandığını belirtmişti. Odadan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı:

Bu sayılar, ilaç firmalarının yüzde 10’unun, depoların yüzde 15’inin, buna karşılık eczacıların neredeyse binde 1’inin ilaç stoklamış olduğu anlamına geliyor. Aynı zamanda bu veriler, yıllardır söylediğimiz gibi ilaç yokluğunda esas sorumluların ilaç depoları ve firmaları olduğunu gösteriyor. Geçtiğimiz yıllarda da kur düzenlemeleri sebebiyle ilaç yokluğu yaşanmış olup mağduriyete yol açanın ilaç firmaları ve özel ecza depoları olduğu bilgisi, Türk Eczacıları Birliği tarafından Sağlık Bakanlığı ve kamuoyuyla paylaşılmıştı. Halk sağlığını önceleyen bir meslek örgütü olarak ilaçta stokçuluğu yapan her kimse karşısındayız. Hiçbir şeyin halk sağlığından önemli olmadığını bir kez daha vurguluyoruz.

Eczacılar Odası'ndan konuştuğumuz bir yetkili ise bu sene bakanlık tarafından böyle bir denetim yapılmadığını, zaten kendilerinin de belirttiği üzere bugün yürürlüğe giren zamdan sonra ilaç firmalarının bulunmayan ilaçları piyasaya sürmesini beklediklerini ifade etti.

İlaç fiyatları nasıl belirleniyor?

2017 tarihli Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karara göre AB üyeleri arasından en az 5 en fazla 10 ülke Sağlık Bakanlığınca kaynak ülke belirleniyor.

İlaç fiyatları da sözkonusu kaynak ülkelerdeki fiyatlar da baz alınarak, Merkez Bankasının günlük euro döviz satış kuru gerçekleşmeleri esas alınarak yıllık ortalama euro değerinin yüzde 70'i ile çarpılarak belirleniyor. 1 euro değerinin 3,8 olarak belirlenmesi ise yıllık ortalama euro değerinin kaba hesapla 5,42 olarak baz alındığına işaret ediyor.

Etiketler :