GSS primlerine büyük zam: İşte fakirin hastaneye gitmesinin bedeli

GSS primlerine büyük zam: İşte fakirin hastaneye gitmesinin bedeli
Aylık 1080 lira kazanandan 150 lira sağlık primi alındığını açıklayan Türk Eczacıları Birliği eski başkanı Erdoğan Çolak GSS primlerine yapılan 50 zammın, sağlık hakkına zaten olmayan erişimin daha da imkansız hale gelmesine neden olacağını belirtti.

Genel Sağlık Sigortası sigortalı bir işte çalışmayanların sağlık giderlerinin karşılanması için 2005 yılında oluşturuldu. 2016 yılından itibaren devlet Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi almaya başladı. İlk zamanlar asgari ücretin yüzde 3'ü oranında alınan ücret 5 yılda 3 katına çıktı.

"2016 yılında 53 lira ücret alınıyordu. Sonra bu ücret 107.33 çıkarıldı. Dün yapılan zamla da aylık geliri asgari ücretin altında 1080 liranın da üstünde olan vatandaşlar artık GSS'ye 150.12 lira yatırarak sağlık hizmetlerinden faydalanabilecekler" diyen Türk Eczacıları Birliği eski başkanı Erdoğan Çolak, "Sağlık evrensel bir haktır, sağlığa erişimi sağlamak devletin görevidir ve herkes için ücretsiz olmalıdır" dedi.

erdogan-colak.jpgErdoğan Çolak

'Aylık 1080 lira kazanan vatandaş hastaneye gitmek için 150 lira ödeyecek'

halktv.com.tr'ye konuşan Erdoğan Çolak, "Asgari ücret zaten açlık sınırında veriliyor. Aylık geliri 1080 liradan yüksek ama asgari ücretten az olan vatandaşlardan alınan Genel Sağlık Sigortasına yüzde 50'ye varan bir zam yapıldı. Artık aynı evde yaşayan reşit olan her bir kişi bu ücreti verecek. Yoksa sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Devlet aylık 1080 lira kazanan insandan 150 lira sağlık primi alıyor. Gerçekten çok kötü bir durum" dedi.

saglik-gss.jpg

"1080 lira dediğiniz şey nedir yani gelirsizliktir. Bu insanlardan ekstra bir pirim isterseniz siz sosyal devlet falan değilsinizdir. Siz hiçbir geliri ve güvencesi olmayan vatandaşınızdan aylık 150 lira alarak sağlık hizmeti veriyorsunuz. Bu da doğru bir yaklaşım değildir. Vatandaşın geliri yoksa o vatandaş tedavi olmayacak mı?" diye soran Çolak sözlerine şöyle devam etti:

"Hiçbir geliri olmayanlar daha önce fakir-fukara fonundan yararlanıyordu. Gelirinizin olmadığını beyan ettiğinizde hem hastaneden faydalanabiliyordunuz hem de ilcalarınızı ücretsiz alabiliyordunuz. 2016 yılında GSS'ye dahil olanlardan 53 lira prim alınmaya başlandı. Şimdi 150 lira alınıyor. Biz ona da karşı çıkıyorduk buna daha çok karşı çıkıyoruz. Sağlık hizmeti sigortası olmayan tüm vatandaşlara ücretsiz olmalı.

saglik-sigortasi.jpg

'İlaçlara ayrı para veriyorlar'

Bu 150 TL’yi ödeyenler sadece devlet hastanesinin sağlık hizmetinden faydalanabiliyorlar. İlaçlarını ücretsiz alıyorlar gibi bir durum yok. Biliyorsunuz ilaçta katılım payları var. Ya da eş değer ilacı almak istediğinizde farklar oluşuyor. Dolayısıyla bu 150 TL ödenince sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanılıyor diye bakmayın.

saglik-fakir.jpg

'7 milyon aileye yardım yapılıyor'

Türkiye’de devlet yaklaşık 7 milyon geliri olmayan aileye yardım yapıyor. Demek ki bu sağlık sisteminden 7 milyon aile faydalanıyor. Bunlar devletten aldıkları 600-700 TL ile geçinen insanlar. Yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayanlardan aylık 150 lira almak gerçekten utanç verici bir durum. Bir an önce bu vatandaşlardan para alınmaya son verilmeli. Gıdaya erişemeyen insanlar çok daha riskli hastalıklara açık yaşıyorlar o nedenle sağlık hizmetleri ve ilaçlar ücretsiz olmalı. Yaklaşık 7 milyon insanın 150 liralık primini karşılayamayan devlet sosyal devlet olamaz"