Fed'in 'agresif' planları Çin ve Japonya para politikalarına da yansıyor

Fed'in 'agresif' planları Çin ve Japonya para politikalarına da yansıyor
Çin'de ekonomideki yavaşlamaya rağmen banka kredileri için gösterge niteliğindeki 1 yıl vadeli ana faiz oranı yüzde 3,7 seviyesinde sabit tutuldu. Fed'in sıkılaşmaya başladığı ortamda Çin'in gevşek politika izlemesiyle Şubat ve Mart aylarında Çin'de rekor tahvil satışlarının ardından bugünkü kararın sermaye çıkış hızını yavaşlatabileceği belirtiliyor.

Japon yenindeki tarihi düşüş, Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nın bu hafta yen'deki sert hareketler karşısında uyarılarını artırmasına neden olmuş, Kuroda bankanın bu kadar güvercin tutumda kalmayabileceği sinyali vermişti.

Scotiabank Asya-Pasifik Ekonomisti Tuuli McCully "Fed'in sıkılaştırmasının Çin ve Japonya üzerinde etkileri olduğu açık. Bu durum para politikalarını daha karmaşık hale getiriyor" değerlendirmesini yaptı.

Ayrışma daha da artabilir

Fed ve bu Merkez Bankaları arasındaki ayrışmanın daha da artması bekleniyor. Fed yetkilileri Mart ayında politika faizini 3 yıl aradan sonra ilk kez artırırken yılın devamında sıkılaşma hızını artırma mesajları veriyor.

Çin Merkez Bankası geniş çaplı faiz indiriminden kaçınırken aldığı çeşitli önlemlerle bankaların en çok ihtiyaç duyulan sektörlere kredi vermesini sağlamaya çalışıyor.

Konuya yakın kaynaklar, Japonya Merkez Bankası'nın gelecek hafta enflasyon ve büyüme tahminlerinde önemli değişiklikler yapacağını belirtiyor. Banka 28 Nisan'da çeyreklik ekonomik görünüm raporunu yayımlayacak.

Tokyo merkezli Ichiyoshi Securities'te Kıdemli Ekonomist olan Nobuyasu Atago Japonya ve Çin'in para politikalarında Fed'den tamamen ayrışamayacağını, bunun para birimlerinde daha fazla düşüşe neden olacağını ve faiz getirilerinin genişleyeceğini belirtti.

Çin ve Japonya'nın harekete geçmesine neden olan tek gelişme Fed değil. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Çin'de devreye alınan virüs karantinaları da bankaların adımlarında etkili oluyor.