Benzine 1.61, motorine 1.51 lira zam

Benzine 1.61, motorine 1.51 lira zam
Artan döviz kuru ve petrol fiyatları akaryakıta zam olarak yansıdı. halktv.com.tr'ye konuşan EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, benzin grubuna 1.61, motorin grubuna ise 1.51 lira zam geldiğini duyurdu. Zam, EPGİS'in Twitter hesabından da paylaşıldı.

Bu akşamdan itibaren geçerli olmak üzere; benzin grubunda 1,61 lira, motorin grubunda ise 1,51 lira zam yapıldı. Bu rakamlarla benzine yüzde 10.6, motorine yüzde 9.6 oranında zam yapılmış oldu.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, zammın küresel piyasalardaki petrol fiyatlarının artması ve doların yükselmesi nedeniyle yapıldığını belirtti.

Aktaş, akaryakıt istasyonlarının karlarının düşük olması nedeniyle pompaya ayrı bir zammın yansımasının söz konusu olmadığını da söyledi.

Güncel akaryakıt fiyatları:

Akaryakıt fiyatları 24.02.2022 tarihi itibariyle şu şekildedir:

Kurşunsuz 95 (Excellium95) TL/lt: 15,14 TL

Gazyağı TL/lt: 14,73 TL

Motorin TL/lt: 15,46 TL

Motorin (Excellium) TL/lt: 15,49 TL

Kalorifer Yakıtı TL/Kg : 13,05 TL

Fuel Oil TL/Kg: 11,79 TL

brand-petrol.jpg

Brent petrol varil fiyatı 105 doları geçti

Petrol fiyatları, Rusya'nın Ukrayna'ya girmesinden sonra küresel enerji arzında aksaklıklara neden olacağı kaygısı ile hızla yükseldi. Brent petrolün varil başına fiyatı 105 doları geçerek Rusya'nın Kırım Yarımadası'nı ilhak ettiği 2014 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Tedarik sıkıntısı kaçınılmaz

Merkezi Frankfurt'ta bulunan Alman Commerzbank'tan uzman Carsten Fritsch, "Yaptırımların ödeme işlemlerini etkilemesi durumunda Rus bankaları ve büyük olasılıkla Rus petrol ve doğalgaz teslimatlarını kapsayan sigortalar bundan etkilenir. Tedarikte sıkıntı yaşanması olasılığı kaçınılmaz hale gelir" dedi.

Brent petrolün varil başına fiyatı 105,79 dolara çıkarken Batı Teksas (WTI) petrolünün varil fiyatı 99,43 dolara yükseldi.

Batı Teksas petrolü 2014 yılı Temmuz ayı, Brent petrol de 2014 yılı Ağustos ayından bu yana en yüksek fiyat seviyesini gördü.

Mali hizmetler firması UBS'den uzman Giovanni Staunovo, "Rusya dünyanın en büyük üçüncü petrol üreticisi ve ikinci petrol ihracatçısı. Petrol envanterinin düşük olduğu ve kapasitenin düştüğü göz önünde bulundurulduğunda petrol piyasasının arzda büyük çaplı aksaklıkları kaldıracak durumda olmadığı görülüyor" dedi. Staunovo ayrıca petrol arzına ilişkin kaygıların petrol stoklama faaliyetlerini de tetikleyeceğini, bu durumun fiyatları daha da yükselteceğini söyledi.

dolar.jpg

Uzmanlardan dolar öngörüsü

Savaş haberleri sonrasında dolarda yaşanan yükseliş dün gün içinde 14,65TL seviyesini test etti. Biden açıklamaları beklenirken yaşanan iyimserlik açıklamaları sonrasında kur gün kapanışını 14 lira civarında gerçekleştirdi.

Kurda bugün yurt içinde ekonomik güven endeksini takip ederken, ABD'de dayanıklı mal siparişleri ve Michigan tüketici güven endeksi açıklanacak.
Risk algısında yeni haber akışı ile gün içi bozulmalar olabilir. Yaşanacak gelişmeler çerçevesinde kurda 14,07 ve 14,15 direnç seviyesinin takip edilebilir. Olası satış baskısı durumunda ise 13,90 ve 13,85 destek seviyeleri takip edilebilir.