Enerji piyasalarında dengeler değişiyor: Commerzbank’tan yeni fiyat senaryosu

Alman finans devi Commerzbank, enerji piyasalarına ilişkin tahminlerinde aşağı yönlü revizeye gitti.

Halk TV sizin sesiniz! Tıklayın güvenilir kaynağınıza ekleyin
Enerji piyasalarında dengeler değişiyor: Commerzbank’tan yeni fiyat senaryosu

Dünyada yaşanan gerilimli atmosferin enerji piyasalarına etkisine ilişkin Alman devinden dikkat çeken bir analiz geldi. Almanya'nın önde gelen finans kuruluşları arasında yer alan Commerzbank, küresel enerji piyasalarına yönelik tahminlerini güncel gelişmeler doğrultusunda revize etti.

Commerzbank Research tarafından hazırlanan raporda, Brent petrol ve Avrupa doğalgazı için yıl sonu fiyat tahminlerinin aşağı yönlü güncellendiği görülürken, banka fiyatların 2027'nin büyük bölümünde de savaş öncesi dönemde kaydedilen seviyelerin üzerinde kalmaya devam edeceği yönündeki öngörüsünü korudu.

BRENT PETROLÜN YIL SONU TAHMİNİ 80 DOLARA ÇEKİLDİ

Alman finans devinin petrol piyasasındaki arz dengelerini değerlendirdiği analizde, varılan çerçeve anlaşmasının ardından petrol arzında yeniden artış yaşanmasının beklendiği belirtildi. Buna karşın, söz konusu arz artışının ilk aşamada yavaş ve kademeli şekilde gerçekleşeceği vurgulandı.

Bu piyasa görünümü doğrultusunda banka, Brent petrol için daha önce varil başına 85 dolar olarak açıkladığı yıl sonu fiyat tahminini 80 dolara düşürdü.

Öte yandan bankanın analizinde küresel petrol arzındaki duruma da dikkat çekildi. Uluslararası Enerji Ajansı'nın (UEA) son aylık verilerine atıfta bulunulan raporda, küresel petrol arzının 2025 yılı ortalamasının günlük 3,8 milyon varil altında seyrettiği belirtildi.

Savaşın etkilerinin de değerlendirildiği raporda, çatışmaların başlamasından bu yana petrol stoklarının hızla azaldığı ifade edildi. Commerzbank, ilerleyen süreçte azalan stokların yeniden doldurulmaya başlanmasıyla birlikte petrol talebinde yeni bir artış dalgası yaşanabileceğini öngörüyor.

AVRUPA DOĞAL GAZINDA YIL SONU ÖNGÖRÜSÜ 45 AVRO'YA ÇEKİLDİ

Banka, petrol analizinin ardından Avrupa doğalgaz piyasasına yönelik fiyat tahminlerinde de güncellemeye gitti. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Avrupa doğalgazı için megavatsaat başına 50 avro olan yıl sonu fiyat tahmini 45 avroya düşürüldü.

Raporda, kısa vadede Hürmüz Boğazı üzerinden gerçekleştirilen sevkiyatların yeniden başlamasıyla birlikte doğalgaz fiyatlarında sınırlı bir gerileme görülebileceği belirtildi. Bununla birlikte fiyatlar üzerinde yukarı yönlü risk oluşturan unsurların varlığına da dikkat çekildi.

Özellikle El Niño hava olayının tetikleyebileceği yüksek sıcaklıkların Asya'da sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) talebini artırabileceği, ayrıca Avrupa'da halihazırda düşük seviyelerde bulunan doğalgaz stoklarının da fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturabileceği ifade edildi.

Kaynak: Halk TV Ekonomi Servisi
Petrol Enerji