EMO'dan 'Daha çok canımız yanacak' uyarısı: Zamlar vatandaşa ne zaman yansıyacak?

EMO'dan 'Daha çok canımız yanacak' uyarısı: Zamlar vatandaşa ne zaman yansıyacak?
BOTAŞ'ın sanayi ve elektrik santrallerinde kullanılan doğalgaza zam yapmasını halktv.com.tr'ye değerlendiren Mehmet Özdağ "Bu zam şu an konutlara yansımayacak ama çok kısa zamanda hayatımızdaki her şeye yansıyacaktır. Çünkü sanayide üretilen her malin ve elektriğin maliyetine neredeyse yarısı oranında zam geldi" dedi.

BOTAŞ, bu sabah kasım ayına ilişkin tarife tablosunu güncelledi. Yapılan güncellemede sanayi abonelerine 48,4, elektrik üretim santrallerine ise yüzde 46,8 zam geldi. "Doğalgaza yapılan zam eninde sonunda hayatımızın her alanına yansıyacak" diyen Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ, "Bizi ithal kaynaklara bağımlı yapan bu politikaları sorgulamadığımız sürece canımızın daha çok yanacağını" ifade etti. Özdağ "Zamlardan kurtulmanın tek yolunun da uygulanan yanlış politikalara dur demekten geçtiğini" belirtti.

Doğalgazda Kasım tarifesinde konut abonelerine zam yapılmazken, sanayi ve elektrik üretim santralleri için yüzde 40'ın üzerinde zam gerçekleşti. BOTAŞ'ın internet sitesinden açıkladığı tarifeye göre konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uygulanan satış fiyatı bir önceki ayın tarifesiyle aynı kaldı ve bin metreküp doğalgaz için 1.488 lira olarak belirlendi.

Kasım ayı sanayi aboneleri için geçerli olacak tarife ise önceki tarifeye göre bin metreküp doğalgaz için yüzde 48,4 artışla 3.500 lira, elektrik üretim santrallerinin kullandığı bin metreküp doğalgaz için ise yüzde 46,8 artışla 4.000 lira oldu.

emo-mehmet-ozdag.jpg

Şimdi üretime gelen zam eninde sonunda vatandaşa da yansıyacak

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ, "Doğalgaza gelen her zam eninde sonunda vatandaşa da yansıyacak. BOTAŞ'ın duyurduğu zam aslında hem sanayide üretilen temel mallara hem de elektrik üretiminin maliyetlerine yapıldı. Bu zamdan kaçmamız imkansız çünkü sanayinin en temel girdisi enerji. Türkiye'nin elektrik ihtiyacının üçte biri doğalgaz kullanılarak üretiliyor. Doğalgaza yapılan bu kadar yüksek orandaki zam eninde sonunda elektriğe de yansıyacaktır" dedi.

fatura.jpg

Bu zamlar günlük hayatımıza zaten yansıyor

Bu kadar ithal kaynaklara ve özel şirketlere bağımlı bir enerji yönetiminin bizi getireceği yerin zamlar olacağını ifade eden Mehmet Özdağ "Fiyat artışlarının daha fazla sübvanse edilmesi imkansız. Bu zamlar günlük hayatımıza yansıyor ama ilerleyen süreçte daha fazla yansıyacak. Bu zamlar sadece bugün ile ilgili değil sürekli olacak" dedi.

2022'de dışa bağımlılık devam ediyor

"Şu an 2022 Cumhurbaşkanlığı Programı'nda Türkiye'deki elektrik üretiminin yüzde 28'inin doğalgazdan üretilmesi planlanıyor. Bizim doğal kaynağımız olmayan doğalgaz ile elektrik üretmekte neden bu kadar ısrarcıyız? İthal kaynak kullanımında ısrar ettiğimiz sürece canımız çok yanacak. Bu şekilde elektrik üretmeye devam etmememiz lazım. Niçin bu kadar dışarıya bağımlıyız? 20 yıldır niye bu bağımlılık azaltılmadı aksine arttırıldı? Neden bu kadar elektrik kullanıyoruz? Tasarruf kaynaklı sistemler özellikle kurulmuyor. Aksine elektrik kullanımını arttıran sistemler kuruluyor. Bizlerin bu yanlış politikaları sorgulamamız lazım" diyen Mehmet Özdağ yanlış politikaların can yakmaya devam edeceğini bu politikalardan kurtulunmadığı sürece de toplumdaki herkesin canının yanacağının altını çizdi.

BOTAŞ'ın açıklaması

BOTAŞ tarafından yayınlanan açıklama ile 1 Kasım 2021 tarihinden geçerli olmak üzere dağıtım şirketleri ve serbest tüketicilere doğal gaz satış tarifesi aşağıdaki şekilde belirlendi:

“Serbest olmayan tüketici” ve “Kademe 1- 300 bin m3 altı elektrik üretim harici tüketicilere” uygulanan tarifelerde bir önceki aya göre değişiklik yapılmamıştır.

Diğer kademelerde ise aşağıdaki tabloda belirtilen oranlarda artış yapılmıştır.

Dağıtım Şirketlerinin Petrol/Petrokimya/Kimya, Gübre, Ametal ve Metal Grubu sektörlerinde faaliyet gösteren Kademe-2 müşterilerinin 2021 yılı ilk 9 ayındaki fiili tüketimlerinin aylık ortalamasının %60’ına kadarki 2021 Yılı Kasım ayı fiili tüketim miktarları için işbu tarifede yer alan Elektrik Üretimi Amacı Dışındaki Kullanım için geçerli olan Kademe-2 fiyatı, %60’ının üzerindeki 2021 yılı Kasım ayı fiili tüketim miktarları için ise işbu tarifede yer alan Elektrik Üretimi Amacı Dışındaki Kullanım için geçerli olan Kademe-2 fiyatının %50 fazlası uygulanacaktır.

dogalgaz-zam.jpg