Saudi Aramco, Apple'ı geride bıraktı

Saudi Aramco, Apple'ı geride bıraktı
Suudi Arabistan milli petrol şirketi Saudi Aramco, teknoloji devi Apple’ı geride bırakarak ‘dünyanın en değerli’ şirketi oldu.

Suudi Aramco, bu yıl petrol fiyatlarındaki artışlar sonrası dünyanın en değerli şirketi olarak Apple'ı geride bıraktı. Apple ise tam tersine hisse senetlerindeki düşüş nedeniyle geriledi. Refinitiv verilerine göre, Aramco çarşamba günü 2,43 trilyon dolar değere ulaştı. Apple ise hisse senetlerinin yüzde 5 değer kaytmesi sonrası 2,37 trilyon dolara geriledi.

Enerji stokları ve fiyatlarında artış

CHIP Online'da yer alan habere göre, Apple bu yılın başlarında 3 trilyon dolar değere ulaşmış ve bunu yapan ilk şirket olarak açık arayla dünyadaki en değerli şirket haline gelmişti. Ancak en son piyasa hareketleri, enerji ve teknoloji üreticilerinin görünümünün son zamanlarda nasıl değiştiğine işaret ediyor. Bu yıl, petrol fiyatları, özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısından bu yana arz kesintilerine ilişkin endişeler üzerine rekor seviyelere yükseldi.

CNBC'nin haberinde "Yatırımcılar, teknoloji de dahil olmak üzere çeşitli sektörlerdeki hisse senetlerini, kötüleşen ekonomik ortam korkusuyla satarken, enerji stokları ve fiyatları yükseliyor. Apple, 4 Ocak’taki 182.94 dolarlık zirvesinden bu yana yaklaşık %20 düştü" yorumu yapılıyor.

Değişiklik piyasaların nasıl değiştirdiğini göstermesi açısından dikkat çekici. Zira Aramco hissesi 2022′de şimdiye kadar %27′nin üzerinde arttı. Mart ayında, petrol devi, yükselen petrol fiyatları nedeniyle geçen yıl tam yıl kârının iki katından fazla arttığını bildirdi. Apple, 2020′de Aramco'yu geçmişti.

İşte dünyanın en değerli 10 şirketi

İşte şu an itibarıyla dünyanın en değerli şirketleri:

Aramco (Suudi Arabistan)

Apple (ABD)

Microsoft (ABD)

Alphabet (ABD)

Amazon (ABD)

Tesla (ABD)

Berkshire Hathaway (ABD)

Meta (ABD)

Johnson & Johnson (ABD)

UnitedHealth (ABD)