Dünya Ticaret Örgütü: Tek tek haneler ve işletmeler açısından acı sonuçlar yaşanacak

Dünya Ticaret Örgütü: Tek tek haneler ve işletmeler açısından acı sonuçlar yaşanacak
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) bu yıl uluslararası ticarette 2008 mali krizi sırasında yaşanandan daha büyük bir daralma meydana gelebileceğini tahmin ediyor.

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) tarafından yayımlanan son raporda bu yıl küresel ticaretin bir önceki yıla göre yüzde 13 ila yüzde 32 arasında daralabileceği kaydediliyor.

DTÖ Başkanı Roberto Azevedo rakamları "çirkin" diye niteledi ve "Bundan kaçınmak mümkün görünmüyor" dedi.

Azevedo, "Hastalığın yol açtığı insani çilelerin üzerine, bir de ticaret ve üretimdeki kaçınılmaz düşüşler eklenecek ve bunlar hem tek tek haneler hem işletmeler açısından acı sonuçlar yaratacak" diye konuştu.

DTÖ tarafından yapılan çalışmada dünya ticaretinde bir önceki yıla göre yüzde 13'lük bir düşüş "görece iyimser" senaryo olarak tanımlanıyor.

Bu senaryo dünya ticaretinde yılın ilk yarısında yaşanan hızlı düşüş ardından, ikinci altı ayda durumun yavaş yavaş düzelmeye başlaması ihtimaline dayanıyor. 

Yayımlanan raporda yılın ilk yarısında küresel ticarette daha büyük bir daralma ve bunu izleyen aylarda da daha yavaş ve yetersiz bir düzelme olasılığını yansıtan karamsar senaryo da inceleniyor.