Döviz ihtiyacında alarm zilleri

Döviz ihtiyacında alarm zilleri
Haziranda dış ticaret açığının yüzde 184.5 artarak 8 milyar 167 milyon dolara yükselmesi, ilk 6 ayda da yüzde 142.7 artışla 51.4 milyar dolara çıkması, döviz kıtlığı konusundaki endişeleri körükledi. DEVA Partili Ömer Rıfat Gencal, “İhracat artışı hız keserken ithalat artışının sürmesi, önümüzdeki döneme dair döviz ihtiyacının artarak devam edeceği sinyalini veriyor" dedi.

Haziran ayında dış ticaret açığı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 184.5 artarak 2 milyar 871 milyon dolardan 8 milyar 167 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı geçen yıl haziranda yüzde 87.3 iken, bu yıl haziranda yüzde 74.1'e geriledi. Yılın ilk 6 ayında dış ticaret açığı yüzde 142.7 artarak 21 milyar 181 milyon dolardan 51 milyar 400 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı geçen yılın ilk 6 ayında yüzde 83.2 iken, bu yılın aynı döneminde yüzde 71'e geriledi.

Finansal danışman ve DEVA Partisi Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Rıfat Gencal, ithalattaki artış hızının ihracattaki artış hızının oldukça üzerinde olduğuna dikkat çekerek, bunun önümüzdeki dönemde döviz ihtiyacının artarak devam edeceği sinyalini verdiğini söyledi. Ekonomi yönetiminin ihracat rakamlarındaki artışları sürekli ön plana çıkartarak başarılı bir görünüm vermeye çalışmasının aslında resmin tamamına bakıldığında hiç de öyle olmadığının görülmediğini belirterek, “İthalat artış hızı ihracat artış hızının oldukça üzerinde” dedi.

dis-ticaret.jpg

Gencal, dış ticaret açığının artışında enerji fiyatlarının önemli bir rolü söz konusuyken diğer yandan sanayici ve üreticilerin Türk Lirası’nın değerindeki belirsizlik nedeniyle, hammadde, yarı mamul ve sermaye malı gibi üretime konu olan emtialarda koruma amaçlı yaptıkları alımların da etkisi olduğunu vurguladı.

‘Tehlike kapıda’

Yıllık toplam ihracat ve ithalat rakamları dikkate alındığında, buradaki artış hızlarının önümüzdeki döneme dair bir tehlikeyi de içerdiğini vurgulayan Gencal, “İhracat artışı yıllık toplam tutar üzerinden hız keserken ithalat artışının trendini koruması, dış ticaret açığı ve buna bağlı cari açık konusunda önümüzdeki döneme dair döviz ihtiyacının artarak devam edeceği sinyalini veriyor” diye konuştu.