Dolar ve euro güne yükselişle başladı

Dolar ve euro güne yükselişle başladı
Sabah saatlerinde yatay seyreden kurlar, piyasaların açılmasıyla birlikte hızla yüzde 1'i aşan yükselişler kaydetti. Dolar/TL, 13,85'in üzerini test ettikten sonra 13,80'ler civarında dengelendi. Euro/TL'de ise 15,65'in üzeri görüldü.

Sert değer kayıpları ve aşırı oynaklıklar nedeniyle TCMB'nin doğrudan müdahale ettiği dolar/TL, yeni haftaya 13,80'li seviyelerden başlarken negatif getiri nedeniyle TL üzerindeki baskı devam ediyor.

Türkiye'nin risk primini gösteren beş yıllık CDS'leri Cuma günü bir önceki güne göre 7 baz puan artışla 537/547 baz puana çıkarak 5 Kasım 2020'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Küresel piyasalarda bugün

Uluslararası piyasalara bakıldığında Asya borsaları, ABD ve Avrupa vadeli işlemlerindeki yükselişlerin aksine geriledi. Tahviller son günlerdeki son kazanımlarının bir kısmını geri verirken, Suudi Arabistan'ın ham petrol fiyatlarını artırmasıyla petrol fiyatları yükseldi.

Riskli para birimleri, Omicron varyantına dair oluşan belirsizlikle yükselen dolar karşısında değerlerini koruyabilmek için mücadele verirken ABD'de enflasyonun yükselmeye devam etmesi ve faizleri yükseltecek baskı yaratması bekleniyor.

Yatırımcılar tahvil alımlarının daha erken azaltılması ve para politikasının sıkılaştırılması beklentilerini şekillendirmek için Cuma günü açıklanacak olan ABD tüketici fiyatları verilerini bekleyecekler.

Bu hafta veri gündemi sakin, gelişmeler izlenecek

TL'deki seyrin tekrar bir TCMB müdahalesi getirip getirmeyeceği bugün izlenecek.

Yurtiçi veri gündeminin yoğun olmadığı haftada yarın Kasım ayı Hazine nakit dengesi, Cuma günü TCMB piyasa katılımcıları anketi ve Ekim ayı işsizlik verileri yayımlanacak.

Yurtdışında ise Cuma günü yayımlanacak olan ve ABD'de faizlerin öngörülenden daha erken artırılacağı beklentilerini şekillendirecek olan enflasyon verisi izlenecek.

Moody's kredi notunun teyit etti

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, daha önce açıklanan takvim kapsamında Cuma yayımladığı değerlendirmede Türkiye'nin kredi notunu teyit etti. Görünümü ise "negatif" olarak korudu. Moody's faizlerdeki düşüşe rağmen ekonomik büyümenin yavaşlamasını beklediğini ifade etti.