Biden’ın enflasyon azaltma tasarısına onay

Biden’ın enflasyon azaltma tasarısına onay
ABD Senatosu’nun vergi ve harcamalara yönelik yeni yasa tasarısını onaylaması, kasımda gerçekleştirilecek ara seçimler öncesinde ABD Başkanı Joe Biden için büyük bir siyasi zafer olarak değerlendiriliyor.

ABD Senatosu, kasımda düzenlenecek ara seçimler öncesinde ABD Başkanı Joe Biden'ın yönetiminin sunduğu büyük ekonomi paketini onayladı. İngiliz Financial Times gazetesinin haberine göre tasarının Senato'dan 51’e karşı 50 oyla geçmesi Biden'ın önemli bir siyasi zafer kazandığı anlamına geliyor. Cumhuriyetçilerin tamamı, enflasyon azaltma yasası olarak bilinen, iklim, vergi ve sağlık gibi farklı alanlara kaynak sağlamayı içeren yasa tasarısına karşı oy kullandı. Oylar parti çizgisi doğrultusunda bölündü ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris eşit biçimde ayrılan Senato'da karar verici oyu kullandı. Tasarının yasa haline gelmeden önce ABD Temsilciler Meclisi'nden geçmesi ve ABD Başkanı tarafından imzalanması gerekiyor.

İklim ve temiz enerjiye 369 milyar dolar kaynak

Yasayla iklim ve temiz enerji girişimlerine 369 milyar dolar ayrılacak. Paket ayrıca hükümetin reçeteli ilaç fiyatlarını düşürmek için pazarlık yapmasına olanak tanıyan önlemleri, büyük şirketlere yönelik yüzde 15'lik asgari kurumlar vergisi uygulamasına dair bir hükmü ve hisse geri alımlarında yüzde 1'lik yeni bir vergi uygulamasını da içeriyor. Tasarı kapsamında 430 milyar dolar karbon salınımını düşürmek için atılan adımlarda ve sağlık hizmetinde kullanılacak. Yasa doğrultusunda 10 yıl içinde 740 milyar dolarlık gelir oluşturulması hedefleniyor.