AVM kiralarına Hisarcıklıoğlu zammı iddiası

AVM kiralarına Hisarcıklıoğlu zammı iddiası
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yönetim kurulu başkanı olduğu Panora AVM’deki mağazaların kiralarına TÜİK kriterlerinin üzerinde ve Borçlar Kanunu’na aykırı biçimde yüzde 98.2 oranında zam yaptı. Panora AVM ise bu iddiayı yalanladı.

TÜİK, bu yıl kira artış oranını yüzde 34.5 olarak belirlerken, Borçlar Kanunu'nun 344. maddesi de yıllık kiranın 12 aylık TÜFE artışına göre yapılmasını öngörüyor.

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, yönetim kurulu başkanlığını yaptığı Panora AVM'deki mağazaların kiralarına ise yüzde 98.2 oranında zam yapıldığı belirtildi.

Sözcü'nün haberine göre, AVM'de Aralık 2021'de 12 bin 770 lira olan 57 metrekarelik bir yerin aylık kirası 25 bin 308 liraya yükseldi. İşletmeciler, yüksek zamma itiraz ederek “Kira uyarlama” davası açtı. Ankara'nın en büyük AVM'lerinden biri olan Oran semtindeki Panora Alışveriş Merkezi'nde, Aralık 2021'de 12 bin 770 lira olan bir yerin aylık kirası, artışın ardından 25 bin 308 liraya yükseldi. Birçok mağaza ve dükkan sahibi yüksek zamma isyan ederek, Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurdu ve “Kira uyarlama” davası açtı.

Panora AVM'de yemek katında 57 metrekarelik bir restoran işleten Mustafa Avcı, kiralara yapılan zamma, tüm esnafın tepki gösterdiğini ve 15 yıllık kiracılık döneminde ilk kez dava açmak zorunda kaldığını belirterek şunları söyledi:

Yeterli kârlılık bahanesi

“Alışveriş merkezlerinin hepsinde ilk yıllarda metrekare birim fiyatları dolar ya da Euro üzerindendi. Ekonomi daralınca, rakamlar iyileştirildi ve hükümetin aldığı kararla da TL'ye dönüldü. Panora AVM'de de kısmen buna uyuldu. Ancak AVM'yi zamanında borsaya açtıkları için yeterli kârlılık olmamasını sebep gösterip şimdi indirimleri de kaldırdılar.”

‘Esnafın yanında durması gerekirken zam yapıyor'

Panora AVM'de yaşanan sorunları anlatan restoran işletmecisi Mustafa Avcı, yeni fiyat düzenlemesine bütün AVM esnafının tepki gösterdiğini söyledi. Konuyu yargıya taşıdıklarını belirten Avcı, “Kirayı zamanında ödemeyenlere aylık yüzde 2 faiz uyguluyorlar. Elektrik faturalarımıza da BEDAŞ'tan aldıkları birim fiyat üzerine ek yapıyorlar. Ticaret Bakanlığı'nın kanunla belirlediği birim fiyatlarına fahiş rakamlar yansıtarak bizleri mağdur ediyorlar. Asıl üzücü taraf da bu AVM'nin yönetim kurulu başkanının; esnafın bizatihi yanında durması gereken TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun olmasıdır” ifadelerini kullandı.

Yönetim kurulunda tanıdık isimler

Kiraları fahiş biçimde artıran Panora AVM'nin yönetiminde başkan olarak Eskihisar Şirketler Grubu ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile iş insanları yer alıyor. Yönetimde, Susam Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Mert Fırat, Eskihisar Şirketler Grubu Yöneticisi Zekeriya Fındıkoğlu, Söğütözü İnşaat Yöneticisi Osman Tokur, Koray İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Koray Akar, Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi Aclan Acar ile Nuh Çimento Yönetim Kurulu Üyeleri Vahdettin Ertaş ve İsmail Köksal bulunuyor.

Panora AVM'den yalanlama

Panora Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'ndan yapılan açıklamada ise haberdeki rakamların gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Yasal oranların üzerinde kira artışı yapılmadığı belirtilen açıklamada, "Şirketimiz, kiracılarının kira artış dönemlerinde, Türk Borçlar Kanunu 344. Maddesi’ne uygun olarak artış uygular" denildi. Panora AVM'den yapılan açıklama şöyle:

"Her kiracının kira artış döneminde, “bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı”nda artış yapılmaktadır.

Haberde ismi geçen kiracının, KDV dahil Aralık 2021 kirası, 21.160,94TL olması gerekirken; tamamen şirketimizin tek taraflı iyi niyetli iradesiyle, indirim uygulanarak, KDV dahil 12.770,63TL olarak faturalandırılmıştır.

Ancak kiracı, 8 aya yayılan dönemde, kira, ortak gider ve elektrik-su tüketim borçlarını ödememiştir.

Bu nedenden; anılan kiracıya açtığımız tahliye ve tahsil davaları devam etmektedir.

Kiracının borçlarını ödememesinden dolayı, kendisine iyi niyetli uygulanan indirimler kaldırılmıştır.

Kiracının kirası, Ocak 2022’de, mevzuata uygun olarak sadece yüzde 19.6 oranında arttırılmıştır.

İkinci olarak haberde iddia edildiği gibi, şirketimiz ile mevcut kiracıların arasında, başka bir kira uyarlama davası yoktur.

Üçüncü olarak şirketimizin kiracılarına fatura ettiği elektrik ve benzeri tüketim giderleri, mevzuata ve sözleşme hükümlerine tamamen uygundur.

Şirketimiz SPK mevzuatı kapsamında hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören, halka açık bir şirkettir.

Şirketimiz bu haberden doğan ve doğacak her türlü zararları tazmin hakkını ve diğer hukuki ile cezai haklarını ve kişilik haklarının ihlalinden doğan dava haklarını saklı tutar."