Asgari ücret toplantısında anlaşma yok: Türk-İş'in teklifi 3 bin 900

Asgari ücret toplantısında anlaşma yok: Türk-İş'in teklifi 3 bin 900
Milyonları ilgilendiren asgari ücret için üçüncü toplantı TİSK ev sahipliğinde yapıldı. Toplantı sonrası açıklama yapan Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, “TÜRK-İŞ, ‘3900'ün altına düşmez’ diyor” derken, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, "Sonuç almamız mümkün görünmüyor. Geldiğimiz noktada olumlu bir sonuç sağlayamadık” dedi.

2022 yılı için asgari ücret görüşmeleri, Türk lirasındaki değer kaybıyla beraber gelen zamların gölgesinde devam ediyor. Bugün gerçekleştirilen üçüncü toplantı sonrası işçi ve işveren temsilcileri açıklama yaptı.

Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Yaptığımız hesapta Hacettepe tarafından verilen parametrelere rakamları karşılaştırdık. Bu rakamlara göre, 2 bin 979 lira ile 3 bin 567 lira arasında eski formüle göre değişiyor. TİSK bu rakamı 3 bin 100 lira olarak daha uygun buluyor. 3 bin 567 liraya Türk-İş diyor ki ben daha farklı besin kaynaklarını tercih ederim diyerek bu rakam da 3 bin 900'ün altına düşmez diyor. Bugün için net bir tarih henüz belirleyemedik. Bu sene üçüncü toplantıyı ilk defa bu kadar erken yaptık. Dördüncü toplantı karar toplantısı olacak. Üç tarafa da uygun olan bir tarihte son toplantıyı yapacağız" dedi.

TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Nazmi Irgat "İşveren kesimi ile uzlaşmazlıklarımızı gideremedik. Ay sonuna kadar zamanımız var. Görüşmeler devam edecek" diye konuştu.

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise "3100 TL gibi bir teklifimiz söz konusu değil. Orta yolu bulacağız. Asgari ücretlinin enflasyona ezdirilmeyeceği ortada" ifadesini kullandı.

asgari-ucret.jpg

Milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin bugün üçüncüsü gerçekleşti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsilcilerinden oluşan komisyonda işçi ve işveren tarafları ilk kez rakam telaffuz edilmesi bekleniyordu.

Döviz kurlarındaki yükseliş başta gıda olmak üzere birçok kaleme yansırken asgari ücret ve civarında maaş alanlar için 'her ne kadar enflasyon karşısında ezdirmeyeceğiz' denilse de, miktarın belirlenmesinde rol oynayan TÜİK'in enflasyon oranları soru işaretleri oluşturuyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu koşullar altında değerlendirmelerini yapıyor.

Asgari ücret görüşmelerinin birincisi Çalışma Bakanlığı, ikincisi ise TÜRK-İŞ ev sahipliğinde yapılmıştı. Bu toplantının adresi ise TİSK oldu.