AMB’den 'faiz artışlarına devam' mesajı

AMB’den 'faiz artışlarına devam' mesajı
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, ekonomik aktivitede önemli ölçüde yavaşlama beklense de faizlerin gelecek birkaç toplantıda daha artmaya devam edeceği mesajı verdi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde faiz artışının devamı konusunda kararlı mesajlar verdi. Brüksel'deki AB Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada Lagarde "Talebi düşürmek için ve enflasyon beklentilerindeki yukarı yönlü risklere karşı gelecek birkaç toplantıda daha faiz artırımlarına devam etmeyi bekliyoruz" şeklinde konuştu. Lagarde enflasyon risklerinin yukarı yönlü olduğunu ve gelecekteki politika kararlarının verilere bağlı olacağını belirtti.

AMB, Rusya-Ukrayna savaşının enflasyon ve enerji krizine yol açmasıyla bu ay 75 baz puanlık tarihi faiz artırımına gitmişti. Ancak faiz artışlarının devam etmesi euro bölgesinin resesyona sürükleneceği beklentilerine neden oluyor. Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya'da bugün açıklanan veriler, iş dünyası güveninin kötüleşmeye devam ettiğini göstermişti. AMB yetkilileri ise ekonomideki zayıflama riskine rağmen faiz artırımından geri dönüş olmayacağına dair açıklamalar yapıyor.

75 baz puanlık faiz artış beklentisi

Avrupa'da cuma günü açıklanacak ve yeni rekor kırması beklenen enflasyon verisi öncesi trader'lar AMB'nin ekimde de 75 baz puanlık faiz artışına devam edeceğini fiyatlıyor. Böylece mevduat faizinin yüzde 1.5 ile 2008'den beri en yüksek seviyeye ulaşması bekleniyor.

AMB Başkan Yardımcısı Luis de Guindos bugün yaptığı bir konuşmada rekor enflasyonun bölge ekonomisi için en büyük tehdit olduğunu ve bu durumun yatırımlarla tüketici harcamalarını da tehdit eder hale geldiğini ifade etmişti. AMB'nin bir sonraki toplantısı 27 Ekim'de gerçekleşecek.