ABD'de üretici fiyatlarında şaşırtan düşüş

ABD'de üretici fiyatlarında şaşırtan düşüş
ABD'de tüketici enflasyonunun ardından üretici fiyatları da pandeminin başından bu yana ilk kez düştü. Beklenti yüzde 0.2’lik artışken, temmuzda 0.5’lik düşüş kaydedilerek üretici fiyatlarındaki artış yüzde 9.8’e geriledi.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, haziranda yüzde 11.3 olan yıllık üretici fiyatları endeksi (ÜFE) temmuzda yüzde 9.8’e geriledi. Üretici fiyatlarında yüzde 0.2'lik artış beklenirken, yüzde 0.5 düşüş olması, tüketici fiyatları endeksinin yüzde 8.5'e düşmesinin ardından piyasalarda ikinci kez şaşkınlıkla karşılandı. Pandeminin başından bu yana ilk kez düşen üretici fiyat endeksinin ardından ABD Merkez Bankası’nın (Fed( eylül ayında 50 baz puan faiz artış beklentisi yüzde 68'e yükseldi. Fed'in 75 baz puan artıracağı beklentisi tüketici fiyatları endeksi açıklanmadan yüzde 68 seviyesindeydi.

İşsizlik maaşı başvuruları beklentilerin altında

ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ise 6 Ağustos ile biten haftada 262 bin ile beklentilerin altında geldi. Ekonomistler işsizlik maaşı başvurularının 263 bin seviyesinde olacağını​ tahmin ediyorlardı. ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı mevsim etkisinden arındırılmış verilere göre 30 Temmuz ile biten haftada 260 bin olarak açıklanan işsizlik maaşına başvuru sayısı 248 bin olarak revize edildi. ​