AB: İşsizlik Yukarı Seyrini Sürdürüyor

AB: İşsizlik Yukarı Seyrini Sürdürüyor
ECFIN'in 2015'in son çeyreğine ait “AB Aday Ülkeler ve Potansiyel Aday Ülkeler Üç Aylık Ekonomik Raporu” yayımlandı.AB Komisyonu Türkiye’nin ekonomik güven göstergelerinin genel seçimlerin ardından 2015 dördüncü çeyrekte...

ECFIN'in 2015'in son çeyreğine ait “AB Aday Ülkeler ve Potansiyel Aday Ülkeler Üç Aylık Ekonomik Raporu” yayımlandı.

AB Komisyonu Türkiye’nin ekonomik güven göstergelerinin genel seçimlerin ardından 2015 dördüncü çeyrekte yeniden toparlandığını bildirdi. AB Komisyonu Ekim’de yüzde 10.7 olan işsizlik oranının yukarı seyretmeye devam ettiğini bildirdi.

AB Komisyonu Ekonomik ve Finansal İlişkiler Direktörlüğü’nün (ECFIN) 2015 yılının dördüncü çeyreğine ait “AB Aday Ülkeler ve Potansiyel Aday Ülkeler Üç Aylık Ekonomik Raporu” yayımlandı. Raporda Türkiye’de GSYH büyümesinin “üçüncü” çeyrekte yıldan yıla yüzde 3.8’den yüzde 4’e yükseldiği, bunun büyük ölçüde hane halklarının, hükümetin tüketim harcamaları ile stok ayarlamalarından kaynaklandığı belirtildi. Göstergelerin dördüncü çeyrekte de ılımlı büyümenin devam ettiğine işaret ettiği kaydedildi.

"İŞSİZLİK YUKARI SEYRETMEYE DEVAM ETTİ"

Rapora göre Türkiye’de emek gücündeki artış, istihdamdaki artışı (yüzde 2.7) geride bıraktı ancak dördüncü çeyrekteki farklılık, önceki çeyreklere oranla daha küçük oldu. Sonuç olarak Ekim’de yüzde 10.7 olan işsizlik oranı yukarı seyretmeye devam etti.

Raporda Türkiye hakkında şu saptamalar yapıldı:

“-Türkiye’de cari işlemler açığı 2015’te yüzde 1 daraldı, GSYH’nın yüzde 5’inin biraz altına indi, bu büyük ölçüde düşük petrol açıklarına bağlandı. Net doğrudan yabancı yatırım önemli ölçüde arttı, ancak bu net portföy yatırımları tarafından daha fazlasıyla dengelendi.

-Aralık’ta yüzde 8.8 olan manşet enflasyonun yolaçtığı enflasyonist baskı artışını sürdürdü, resmi hedef yüzde 5’i açık biçimde geçti. Çekirdek enflasyon dahi yüzde 10’a yaklaştı.

-Türkiye’de devlet borçlanması üzerinde kazançlar büyük ölçüde değişmeden kalırken hisse senedi fiyatları dördüncü çerekte zayıfladı. Bankacılık sektörüne ilişkin ana göstergeler iyileşme göstermeyi sürdürdü.

-Dördüncü çeyrekte ekonomik güven göstergeleri genel seçimlerin ardından toparlandı.”

Anka