2 günde 1 milyar dolar yakılınca CDS geri döndü

2 günde 1 milyar dolar yakılınca CDS  geri döndü
BDDK kararını önceden haber alan Türk şirketlerinin yabancı yatırımcıların ellerindeki Eurobond’ları almasıyla Türkiye’nin riskini düşürmesi nedeniyle 750’lere kadar gerileyen CDS’ler (5 yıllık kredi risk primi) bugün yeniden 813’e tırmandı. Uzmanlar, yükselişte kamu bankalarının kurları düşürmek için 2 günde 1 milyar dolar sattığına yönelik haberin etkisi olduğunu söylüyor.

Haziran ayının ortasında 854’lere kadar tırmanan, Türkiye'nin 5 yıl vadeli borcunu iflasa karşı korumanın maliyetini gösteren CDS’ler cuma gününden beri 770-750’lerde dolaştıktan sonra bugün itibarıyla yeniden 800’ün üzerine çıkarak 813’e yükseldi. Finansal piyasa uzmanları, yükselişte ABD'li haber ajansı Bloomberg’in dün yayınladığı kamu bankalarının kurları düşürmek için 2 günde 1 milyar dolar sattığına yönelik haberinin etkisinin olduğunu düşünülüyor.

CDS’leri Türk şirketlerin Eurobond’a yönelmesi düşürdü

Finansal danışman ve DEVA Partisi Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Rıfat Gencal, CDS’lerdeki düşüşün nedeninin Türkiye’nin riskinin azalması değil, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) cuma günü aldığı 900 bin dolar dövizi olan şirketlere getirdiği kredi kısıtlaması kararının insider trading yoluyla önceden öğrenilmesi olduğunu söylemişti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin gelire endeksli senet (GES) için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a “Doları 5-6 lira düşürecek” dediğine yönelik kulisin aslında bu düzenlemeyle ilgili olduğunu düşündüğünü savunan Gencal, şöyle konuşmuştu:

“BDDK yaptığı düzenleme ile belirli kriterlerdeki şirketlerin elinde altın ve döviz nakit bulundurmaları halinde kredi kullanmalarını yasakladı. Bu nakit Türk Eurobond’larında değerlendirilirse BDDK tarafından nakit olarak değer olarak değerlendirilmiyor ve alınan Eurobond’lar eldeki fazla dövizi eritmiş olarak görülüyor. Bu düzenlemeden önceden haber aldığı düşünülen şirket ve bankaların yabancı yatırımcıların ellerindeki Eurobond’ları alması ile CDS’lerde de gevşeme başlaması söz konusu oldu. Yabancı yatırımcılar, karşılarında alıcı bulamayınca satamadıkları Eurobond’lar karşılığında kendilerini temerrüt riskine karşı korumak için Türkiye CDS’i alma yönüne gitmiş ve CDS seviyeleri rekor düzeylere ulaşmıştır. Ellerindeki Eurobond’ları satan ve Türkiye riskini ortadan kaldıran yabancı yatırımcıların da CDS’leri de ellerinden çıkartması nedeniyle CDS’in 5 yıllık vadelerde 770’li seviyelere 1 yıllık CDS’lerin de 725’li seviyelere gevşemesine neden olduğunu düşünüyorum. Eurobondlar’da da BDDK’nın yaptığı düzenleme nedeniyle aynı paralellikte bir hareket oldu ve yüzde 11.5’lere kadar çıkmış 5 yıl vadeli dolar cinsi Eurobond faizleri yüzde 9.6’lara kadar geriledi.”

Eurobond faizi yeniden yükselecek

CDS’te 14 Mayıs'ta 854’e tırmanan oran, Türkiye’yi savaştaki Ukrayna’nın ardından dövizle borçlanma maliyetinin en yüksek olduğu ülke konumuna taşıdı. ABD’de 5 yıllık tahvilin faizi yüzde 3.3 iken, CDS’in payını koyunca Türkiye’de 5 yıllık Eurobond faizi yüzde 11.59’a yükseldi. Ekonomistler CDS oranları büyük rol oynadığı için Türkiye’nin yeni bir dövizle borçlanmaya en az yüzde 11.8 faizle çıkabileceğine dikkat çekiyorlar.