Olağanüstü NATO zirvesi başladı

Olağanüstü NATO zirvesi başladı
Rusya-Ukrayna savaşı gündemi ile toplanan NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi başladı.

NATO ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı NATO Zirvesi, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında başladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın doğu kanadına gönderilen güçlerin, gerektiği sürece orada kalacağını bildirdi. Brüksel'de düzenlenen olağanüstü NATO zirvesi öncesinde konuşan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, liderlerin savunma harcamalarını artırmasını beklediğini söyledi.

"Dünyadaki en güçlü ittifakız. Yan yana durduğumuz sürece güvendeyiz" diyen Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Ukrayna'ya savaş açarak "büyük hata" yaptığını belirtti.

Stoltenberg, kimyasal silah kullanımıyla ilgili bir soru üzerine, bunun savaşın doğasını değiştireceğini belirterek "NATO'nun her zaman savunma ve yanıt vermeye hazır olduğunu söylemek dışında spekülasyon yapmak istemiyoruz" dedi.

NATO'nun doğu kanadını daha da güçlendireceğini, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Slovakya'ya daha fazla asker konuşlandırılacağını anımsatan Stoltenberg, bu güçlerin gerektiği sürece orada kalacaklarını söyledi.

Biden, Stoltenberg ile görüştü

NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında Brüksel'de bulunan ABD Başkanı Joe Biden, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya geldi.

Johnson: Bu işi olabildiğince çabuk halletmek gerekiyor

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, liderlerin Ukrayna halkı için neler yapılabileceğini ele almak üzere bir araya geldiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: "Bu işi olabildiğince çabuk halletmek için birlikte çalışmamızın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yaptırımlarımız ne kadar sert olursa, Putin rejimi etrafındaki ekonomik baskımız ne kadar sert olursa, Ukraynalılara daha hızlı yardım etmek için ne kadar çok şey yapabilirsek bu iş o kadar hızlı bitebilir."

Kanada Başbakanı: Rusya'yı kınadık

Kanada Başbakanı Justin Trudeau da dünyadaki ortakların birleşerek Ukrayna'yı desteklediği, Rusya'yı kınadığı ve ona karşı durduğu mesajını vurguladı.

Estonya: Caydırıcı savunma planına ihtiyacımız var

Baltık ülkelerinin tek başına savunma yapamayacaklarını vurgulayan Estonya Başbakanı Kaja Kallas ise NATO ittifakının parçası olarak caydırıcı pozisyona ve savunma planına ihtiyaç duyduklarını aktardı.

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü savaştan oldukça endişe duyduklarını söyleyen Kallas, bu sürecin Ukrayna'ya daha fazla yardım etmelerini ve ek adımlar atmalarını engellediğini kaydetti.

'Çin'in nasıl bir rol oynayacağı görüşülecek'

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de Çin'in nasıl bir rol oynayacağının görüşüleceğini söyledi. Sanchez, "İspanyol devleti olarak, Vladimir Putin dışında kimsenin istemediği bu savaşta Çin'in yapıcı bir rol oynamasını her zaman savunacağız" diye konuştu.

'Biyolojik silahların konuşulmasından tedirginiz'

Slovenya Başbakanı Janez Jansa "Rusya'nın biyolojik ve kimyasal silah kullanılacağı yönündeki konuşmalardan tedirginiz ancak ben Rusya ordusunun bu tür silahlar kullanacağını düşünmüyorum." ifadesini kullandı.

Slovakya Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova da Rusya'nın sınırların uluslararası hukukla belirlenmiş olduğunu unutmaması gerektiğini söyledi.

'Kimse kendini güvende hissetmiyor'

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşla bölgede artık kimsenin kendini güvende hissedemeyeceğini belirtti. Nauseda, Rusya'ya yönelik muhtemel yaptırımların beşinci, altıncı paketinden bahsettiklerini ifade ederek yaptırımların sonuç almasının zaman aldığını ve bu nedenle mümkün olduğunca kararlı olmaları gerektiğini kaydetti.

NATO Liderler Zirvesi

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın temsil ettiği toplantıya 30 müttefik ülkenin liderleri katılıyor. Toplantı öncesinde aile fotoğrafı çektiren liderlerin gündeminde Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasındaki gelişmeler bulunuyor.

NATO'nun Doğu Avrupa'daki uzun vadeli duruşunun değerlendirileceği zirve kapsamında devlet ve hükümet başkanları dün akşamdan bu yana Brüksel'de ikili görüşmeler yapmaya başlamıştı. Toplantının bitmesinden sonra da bazı liderlerin NATO karargahında ikili görüşmelerinin devam etmesi öngörülüyor.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, dünkü açıklamasında "Yarınki zirvede daha fazla karar alacağız. Caydırıcılığımızı yeniden konumlandırmalıyız" diyerek, ittifakın doğu kanadındaki güçlerin sayısını kara, hava ve denizde artıracaklarını, ilk aşama olarak Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'ya daha fazla asker konuşlandırılacağını bildirmişti.

Macron ile görüşmüştü

adsiz-tasarim-2022-03-24t121516-261.png
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan

Toplantıdan önce Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da yoğun bir ikili görüşme trafiği bulunuyor. NATO ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı olağanüstü zirve, Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO karargahında başladı. Erdoğan, Macron ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Brüksel’de düzenlenen NATO Olağanüstü Zirvesi'ne katıldı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg olmak üzere, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson gibi liderlerle ikili görüşmeler yapması planlanan Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden ile görüşüp görüşmeyeceği ise belirsizliğini koruyor.

Kaynak:AA