Gericilerin 'aşı karşıtı fetvası' sonrası kızamık vakaları 13.5 katına çıktı

Gericilerin 'aşı karşıtı fetvası' sonrası kızamık vakaları 13.5 katına çıktı
Malezya’da İslami Konsey’in aşı karşıtı fetvası sonrası aşılama oranı yüzde 65'e indi. Ülkede 2013’te 184’e düşürülmüş olan kızamık sayısı 2018’de 2 bin 500’e çıktı.

Kızamık salgınları dünyanın yeni sorunu. Temel nedeni de aşı karşıtlığı.

Kızamıkta Güneydoğu Asya ise başı çekiyor. Güneydoğu Asya’da aşılama oranları, salgın önlemek gereken %95 düzeyinin altına düştü.

Bununla birlikte Endonezya, Filipinler ve Malezya’da kızamık pik yaptı. Bu üç ülke geçen sene kızamık vaka sayılarındaki artışın yarısından sorumlu. Bu senenin ilk üç ayında Filipinlerde kızamıktan 70 kişi öldü. Bu 2017’ye göre 10 katlık artış anlamına geliyor. Endonezya’da ise vaka sayısı 2015 sonrasında ikiye katlandı: 2017’de 11 bin 300, 2018’de 5 bin 500 vaka.

Aşı karşıtlığı İslam üzerinden yürütülüyor

Yaygın aşılama öncesinde dünyada kızamıktan yıllık ölüm sayısı 2,6 milyondu. Aşı kızamığı yok etmenin tek yolu. Buna karşılık geçtiğimiz 20 yıl içinde aşı karşıtlığı bütün dünyada yükseldi. Özellikle kızamık-kabakulak-kızamıkçık aşısının otizm yaptığı yönündeki asılsız iddialar toplumda aşıya yönelik korkuların oluşmasına yol açtı.

Endonezya’da kızamık-kızamıkçık aşısı haram olarak görülüyor.

Malezya’da ise İslami Konsey’in kızamık aşısının domuz partikülleri içerdiğine dair fetvası aşı karşıtlığını kışkırttı. Bu fetva sonrasında aşılama oranları tüm Güneydoğu Asya’da yüzde 65’e indi, Sumatra’nın Aceh eyaletinde ise yüzde 6’ya düştü. Böylece Malezya’da 2013’te 184’e düşürülmüş olan kızamık sayısı 2018’de 2 bin 500’e çıktı.

Malezya’nın popüler Nasheed (cihadist anlayıştaki İslami müzik türü) şarkıcılarından Suhaimi Saad’ın sosyal medyadaki aşı karşıtı mesajları aşı oranlarının düşmesinde etkili oldu.

Dünyada dört kat arttı

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) geçtiğimiz nisanda yayımlanan raporunda, dünyadaki kızamık vakalarındaki sürekli artış trendinin devam ettiğine dikkat çekildi.

Raporda, örgütün verilerinin henüz tamamlanmamasına rağmen, dünyada pek çok ülkenin kızamık salgının ortasında olduğu ifade edildi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Etiyopya, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Madagaskar, Myanmar, Filipinler, Sudan, Tayland ve Ukrayna gibi ülkelerde kızamık salgınının yaşandığı aktarılan raporda, kızamık vakalarının başta küçük çocuklar olmak üzere çok sayıda insanın ölümüne neden olduğu kaydedildi.

2017'de 110 bin can aldı

Raporda, kızamığın son derece şiddetli ve dünyada en bulaşıcı hastalıklarından olduğu vurgulanarak, en son 2017 verilerine göre yaklaşık 110 bin kişinin kızamık nedeniyle öldüğü aktarıldı.

Kızamık aşısının kapsamının genişletilmesi gerektiğinin altı çizilen raporda, yüksek gelirli ülkelerde bile kızamık vakalarının hastaneye yatışla sonuçlandığına işaret edildi. Kızamığın beyin hasarı, körlük ve işitme kaybına kadar yaşam boyu sakatlıklara yol açabileceği uyarısı yapıldı.

En büyük artış Afrika'da

Rapora göre, dünya çapındaki kızamık vakalarının sayısı bu yılın ilk 3 ayında 170 ülkede 112 bin 163'e ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde kızamık vaka sayısının 163 ülkede 28 bin 124 olduğu anımsatılan raporda, böylelikle kızamık vakalarının 2018'in aynı dönemine göre dört kart arttığı kaydedildi.

Kızamık vakalarında Afrika'da yüzde 700, Amerika kıtasında yüzde 60, Avrupa'da yüzde 300, Doğu Akdeniz'de yüzde yüz, Güneydoğu Asya ve Batı Pasifik'te de yüzde 40 artış gözlemlendi.

DSÖ, küresel olarak kızamık vakalarının ancak 10'da birinin rapor edildiği tahmininde bulunarak, gerçek sayının açıklanan rakamlardan çok daha fazla olabileceğine vurgu yaptı.

Ateş, halsizlik, öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık ile başlayan ve sonrasında döküntünün görüldüğü kızamık, kulak enfeksiyonunun, ishalin, zatürrenin ve beyin hasarının yanı sıra ölüme de neden olabiliyor.

ABD'de kızamık salgını

ABD'de aşı karşıtlığı kampanyaları sürerken, geçtiğimiz nisan ayında 2 üniversitede öğrenciler karantinaya alınmıştı. 22 eyalette toplam 700 kızamık vakası tespit edilirken, bu sayının son 25 yılda görülen en büyük kızamık salgını olduğuna dikkat çekilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump ise kızamığın yayılmaya devam ettiğini açıklamış ve herkesi aşı olmaya davet etmişti.

Etiketler :