Denizden sofraya hamsinin kısa öyküsü: Fiyat nasıl 3'le çarpılır?

Denizden sofraya hamsinin kısa öyküsü: Fiyat nasıl 3'le çarpılır?
Karadeniz'de hamsi avı yeniden başladı. Ek tedbirlerle avına başlanan hamsinin kilosu Rize'de 20, Trabzon'da 25, Samsun'da 30, İstanbul'da ise 40 ila 50 TL.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nce, Karadeniz'in büyük bir bölümünde hamsileri avlamayı yasaklamıştı. Yasak, getirilen ek tedbirlerle yeniden başladı. Balıkçılar, "vira bismillah" diyerek ağlarını hamsi için Karadeniz'in bereketli sularına bıraktı. Hamsi avlandığı bölgeden nakledildiği illerin uzaklığına göre 3 katını bulan fiyatlarda tezgahlarda yerini alıyor. Son günlerde Karadeniz'deki fırtına nedeniyle sınırlı avlanabilen hamsinin kilosu Rize'de 20, Trabzon'da 25, Samsun'da 30, İstanbul'da ise 40 ila 50 TL'ye satılıyor.

"Teknenin bana aylık maliyeti 500 bin lira"

DHA'ya konuşan 'Pala Mustafa" teknesinin kaptanı Mustafa Kuru, 15 TL'ye satılan hamsinin kendilerine maliyetinin 5 TL olduğunu belirterek, "Günlük 1 tonu aşkın mazot harcıyoruz, 25- 30 personel çalıştırıyoruz, bunun maliyeti var. Bu teknenin bana aylık maliyeti 500 bin lira. Benim bu maliyeti denizden çıkarmam lazım. Çıkaramazsam 2'nci ay denize açılamam. Bu 500 bin liralık masrafı 5- 10 liraya mal ettiğimiz hamsiden çıkaracağız" diye konuştu. 

"Fiyat artışının nedeni mesafe"

 

Balıkçı Cemal Yavuzer ise artan fiyatları şu ifadelerle anlattı: "Balık fiyatlarını azlığı ya da çokluğu belirliyor, çok olduğunda fiyatlar ucuz, az olduğunda ise pahalı oluyor. Komisyoncular vasıtasıyla olduğu için balık halka 1'inci elden gelmiyor. Bu da fiyatlara yansıyor. Bugün denizde hamsi bol olduysa mesela 5 liraya mal edilen hamsi tezgahta 7,5- 10 lira olabilir. Denizden çıkıp tezgaha gelene kadar balığın fiyatı mesafeye göre artar. Dükkanı maliyetleri işçi maliyetleri de fiyatı artırıyor" dedi.