O İlde Fay İncelemesi Yapıldı, Acilen Çadırlar Gönderildi: 7 Şiddetinde Deprem Riski Var

O İlde Fay İncelemesi Yapıldı, Acilen Çadırlar Gönderildi: 7 Şiddetinde Deprem Riski Var
Türkiye'nin birinci dereceden deprem kuşağı bölgesinde yer alan Hakkari için yetkililer hızla harekete geçti. Araştırmacılar tarafından Şemdinli-Yüksekova fay hattı incelendi ve bölgede aktif bir fay hattı tespit edildi. Bölgeye çadır ve konteyner gönderildi.

Deprem ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), olası deprem için şehirde konteyner alanları oluşturdu. Ayrıca, polis ve jandarmaya deprem eğitimleri verildi.

AFAD, olası bir Hakkari depremi için hazırlıklara başladı. Planlama kapsamında Hakkari kent merkezine ve Yüksekova ilçesine 1000'er, Şemdinli'ye ise 500 konteyner ve kent geneli için 10 bin çadır gönderilecek.

ssswq.webp

Gönderilen 200 konteynerden bir kısmı Şemdinli ilçesinde belirlenen alana yerleştirildi. Vali Ali Çelik, Hakkari'nin birinci derece deprem kuşağı üzerinde bulunduğunu belirterek, "Deprem uzmanları sürekli önlem alınması gerektiği konusunda uyarıyor. AFAD koordinasyonunda Hakkari merkez, Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde 3 ayrı konteyner alanı oluşturuldu. Ayrıca olası deprem için polis ve jandarma dahil 650 güvenlik görevlisine deprem eğitimi verildi" dedi.

basliksiz-ghur-cover.jpg

56 ÖZEL EKİP OLUŞTURULDU

Hakkari Valisi Ali Çelik, olası deprem için yapılan hazırlıkların sürdüğünü söyledi. Vali Çelik, ülkenin deprem fayları üzerinde yer aldığını belirterek, "Deprem, ülkemizin en büyük gerçeğidir. Deprem uzmanlarının Hakkari için yaptığı uyarıları dikkate alıp, tedbirlerimizi alıyoruz. İçişleri Bakanlığımızın önderliğinde AFAD koordinasyonunda, Hakkari'de olası bir depremde yapılacak konulara ilişkin bir çalışma yürütüyoruz.

KAMU VE OKUL BİNALARI BOŞALTILDI

Yetkililerin ve deprem uzmanlarının uyarıları üzerine Hakkari ve Yüksekova'da bazı kamu ve okul binaları boşaltıldı. AFAD da olası bir deprem için kent genelinde hazırlıklara başladı. Hakkari Valiliği, birinci derece deprem kuşağında yer alan Hakkari merkezi ile Yüksekova ve Şemdinli'de konteyner alanları belirledi ve şimdiye kadar 650 kişiye arama kurtarma eğitimi verdi.

okul.jpg

2 BİN 800 ÇADIR DEPODA

AFAD'ın hazırlıkları kapsamında 2 bin 800 çadır Hakkari kent merkezi ile Yüksekova'daki depolara bırakıldı. İlk 200 konteyner ise TIR'larla Şemdinli ilçesine ulaştırılarak vinçlerle belirlenen alana yerleştirildi.

FAY HATTI İNCELENDİ

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden araştırmacılar, Şemdinli-Yüksekova fay hattını inceledi. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, Prof. Dr. Nurullah Hanilçi ve ekibi, fay hattının geçtiği yerleşim yerlerine gitti. Araştırma çalışmaları 20 Nisan tarihinde başladı. Yapılan araştırmaya göre, bu fay hattı uzun bir süredir sessiz kalmış durumda ve geçmişte kaydedilmiş bir deprem verisi bulunmuyor.

'7 ŞİDDETİNDE DEPREM ÜRETME POTANSİYELİ VAR'

Prof. Dr. Öztürk, Şemdinli-Yüksekova fayının deprem üretme riskini açıklayarak, "Şemdinli-Yüksekova fayı bu bölgede. Yüksekova düzlüğünü görüyorsunuz, burada güneyini sınırlıyor, Şemdinli'den devam ediyor, Irak'a doğru uzanan bir fay. Yaklaşık 100 kilometre boyunda. Büyük kırıldığı zaman 7'lik deprem üretme potansiyeli olan bir fay. Ancak Şemdinli'de zemin yapısı daha sağlamdı. Şemdinli sağlam bir zemin üzerine kurulmuş, ancak Yüksekova'da zemin daha sıvı. Olası bir depremde Yüksekova'nın Şemdinli'den daha fazla etkileneceğini öngörüyoruz" şeklinde konuştu.

20231226aw106505-0-rd4z-jpg.webp

NACİ GÖRÜR'DEN 7 VE ÜZERİ UYARISI

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür de 18 ili sayarak deprem uyarısında bulunmuştu. "Fay hattı üzerinde yaşayan bu illerin kaderi, üzülerek söylüyorum kaderi Maraş, Hatay gibidir" demişti.

18 il arasında yer alan Eskişehir, Denizli, Muğla, Erzincan, Kayseri, Tokat, Kahramanmaraş, Hatay, Kocaeli, Osmaniye, Bingöl, Konya, Erzurum, Aydın, Balıkesir, Burdur, Manisa, Hakkari için önemli uyarılarda bulunan Görür, "Direkt fayın üzerinde yaşıyor bu iller. Bunların altındaki faylar oldukça güçlü. Ve her kentte 7 ve üzerinde deprem oluşturmaya kapasiteleri var" değerlendirmesinde bulunmuştu.

okantuysuzistanbuldaolacakbirdeprem-b19n-jpg.webp

"BU BÖLGE YÜKSEKOVA-ŞEMDİNLİ VE BAŞKALE FAY HATTI ETKİSİ ALTINDA"

Prof. Dr. Okan Tüysüz, Hakkari Yüksekova'da art arda meydana gelen depremlere ilişkin değerlendirmede bulunmuştu. "Bu bölge Yüksekova-Şemdinli ve Başkale fayı dediğimiz birkaç fayın etkisi altında" diyen Tüysüz, şunları kaydetmişti:

Geçmişte depremlere baktığımız zaman, İran kaynaklı bir depremden etkilenmiş, 1930'da ve büyüklüğü 7,2. Bu baya yüksek bir deprem. Ciddi anlamda Yüksekova'ya hasar vermiş. 25 Ocak'ta 2005'te Hakkari Sütlüce'de 5,9, 27 Ekim 2011'de de Yüksekova'da 5,2 büyüklüğünde iki tane deprem var. 1908'de Başkale'de 6 büyüklüğünde bir deprem var. Bunların en şiddetlisi İran kaynaklı yaşanan deprem."

Kaynak:DHA