KKM'de zorunlu karşılık nedir?

KKM'de zorunlu karşılık nedir?
Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranında değişikliğe gidildi. Kur Korumalı Mevduatlara (KKM) uygulanan zorunlu karşılıklar yüzde 15'ten yüzde 25'e yükseltilmesi sonrası vatandaşlar KKM'de zorunlu karşılık nedir? Sorusuna yanıt arıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, Kur Korumalı Mevduatların zorunlu karşılık oranı vadeye göre farklılaştırılırken, KKM’nin yoğunlaştığı 6 aya kadar vadelinin zorunlu karşılık oranı 10 puan artırılarak yüzde 25'e yükseltildi.

TL vadeli mevduata geçişi teşvik eden bir adım olarak, 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli Kur Korumalı Mevduatlar için zorunlu karşılık oranı yüzde 25’e çıkarıldı. 1 yıla kadar vadeli ve 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı ise yüzde 5 olarak belirlendi.

KKM'de zorunlu karşılık nedir?

Bankaları ilgilendiren, zorunlu karşılık, genellikle bir bankanın merkez bankasına yatırmak zorunda olduğu belirli bir yüzde oranında mevduatı ifade eder. Merkez bankası, bankalara, ekonomik istikrarı sağlamak ve para politikası araçlarıyla ekonomiyi düzenlemek amacıyla bu zorunlu karşılıkları tutmalarını emreder.

KKM'de zorunlu karşılık ise vatandaşların alacakları mevduat karşılığının belli bir oranını bankada tutma zorunluluğunu ifade eder.

Daha önce kur korumalı hesaplarda zorunlu karşılık tesis etme yükümlülüğü tüm vadeler için yüzde 15’ti.

Böylece piyasada oluşan TL likidite fazlası, zorunlu karşılık oran artışıyla sistemden çekilmeye devam edilecek. Aynı zamanda TL vadeli mevduatlar desteklenirken, KKM’de uzun vade öne çıkarılacak.

TCMB Para Politikası Kurulu’nun 24 Ağustos 2023 tarihli kararıyla faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararlarının alınmaya devam edileceği belirtilmişti.

Etiketler :