HSBC Başekonomisti Aksoy'a göre: Merkez 10 ayda 'arka kapıdan' 118 milyar dolar sattı

HSBC Başekonomisti Aksoy'a göre: Merkez 10 ayda 'arka kapıdan' 118 milyar dolar sattı
HSBC Başekonomisti İbrahim Aksoy, 20 Aralık’ta 18.36 TL ile tarihi zirveye çıkan doların ateşini söndürmek için arka arkaya alınan önlemlere rağmen TCMB’nin “arka kapı yöntemiyle” 10 ayda 118 milyar dolarlık döviz sattığını söyledi.

20 Aralık 2021’de doların 18.36 TL’nin üzerine çıkmasıyla dövizin ateşini söndürmek için ardı ardına birçok kararı devreye sokan ekonomi yönetiminin başarısız olduğu bir kez daha ortaya çıktı. HSBC Başekonomisti İbrahim Aksoy, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) dövizdeki artışın önüne geçmek için 2021 Aralık ayından bu yana geçen 10 ay içinde “arka kapı yöntemiyle” 118 milyar dolar sattığını savundu. Aksoy, aşağıdaki grafikle yaptığı paylaşımında “Eylülde swaplardan arındırılmış net rezervlerin 14.2 milyar dolar artmış olması gerektiğini hesaplıyorum. Fakat rezervlerin 4.2 milyar dolar azalması TCMB’nin Hazine ile olan protokol kapsamında piyasaya eylülde 18.4 milyar dolar döviz arz etmiş olabileceğine işaret ediyor” dedi.

Resim

TL bu yıl yüzde 28 değer kaybetti

20 Aralık 2021’deki döviz atağının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yönetimindeki ekonomi ekibi, TL’deki değer kaybının önüne geçmek için arka arkaya kararları uygulamaya almıştı. Kararlar sırasıyla kur korumalı mevduat (KKM), gelire endeksli senet (GES) ve 900 bin doları aşan şirketlere getirilen kredi kısıtlaması ve ihracatı ithalatından fazla olmayan şirketlere kredi vermeme uygulamaları oldu. Ancak tüm bu önlemler TL’nin bu yıl dolar karşısında yüzde 28 değer kaybetmesinin önüne geçemedi.

Kaynak:halktv.com.tr Ekonomi Servisi

Etiketler :