Elinde Dolar ve Altın Olan, Borsada Hissesi Olanlar Dikkat! 23 Yıl Sonra Bir İlk Yaşandı

Elinde Dolar ve Altın Olan, Borsada Hissesi Olanlar Dikkat! 23 Yıl Sonra Bir İlk Yaşandı
Fed'in faiz kararı ve Powell'ın açıklamaları piyasalarda dalgalanmalara yol açtı. New York borsası pozitif seyrederken Avrupa ve Asya'da karışık bir tablo gözlendi. Yurt içi borsalar rekor kırdı.

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve piyasalardaki veriler, faiz indirimine yönelik beklentileri artırıyor.

whatsapp-image-2024-05-03-at-14-05-18.jpeg

POWELL'DAN UYARI VE SİNYALLER

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarının beklenenden daha uzun süre yüksek kalabileceği uyarısında bulundu. Enflasyona ilişkin verilerin beklentilerin üzerinde gelmesiyle güvenin kazanılmasının uzun sürebileceğini belirten Powell, politika odağının para politikasının kısıtlayıcı tutulma süresi olduğunu ifade etti. Bir sonraki politika hamlesinin faiz artırımı olmayacağını düşündüğünü söyledi.

whatsapp-image-2024-03-12-at-10-23-35.jpeg

PİYASALARDA DALGALANMALAR

Bu açıklamalar ve Fed'in faiz kararı sonrası piyasalarda dalgalanmalar yaşandı. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi azalarak 4,5030'a geriledi. Dolar endeksi ise yüzde 1 azalışla 105,03'e düştü. Altının ons fiyatı ise yüzde 1,5 azalışla 2 bin 302,25 dolara geriledi.

7.jpg

NEW YORK BORSASI POZİTİF SEYRETTİ

New York borsasında ise Fed'in faizleri yüksek seviyede tutacağına dair endişelerin azalmasıyla pozitif bir seyir izlendi. Şirket karlılıklarının beklentilerin üzerinde gelmesiyle birlikte, borsada değer kazanan şirketler dikkat çekti. Amazon'un gelirindeki artış ve Apple'ın hisse geri alımı açıklaması yatırımcıları olumlu etkiledi. Ancak Starbucks ve AMD gibi şirketlerin karlılıklarında düşüş yaşanmasıyla hisselerinde değer kayıpları görüldü.

5-001.jpg

AVRUPA BORSALARI SATIŞ AĞIRLIKLI SEYRETTİ

Avrupa borsalarında ise enflasyonla mücadelede sona yaklaşıldığı sinyalleriyle birlikte düşüşler yaşandı. ECB yetkililerinin sözle yönlendirmeleri ve açıklanan veriler, bölgedeki ekonomik aktiviteye ilişkin olumlu sinyaller verdi. Ancak Almanya'da enflasyonun düşük seyretmesi ve ECB'nin gelecek adımlarına ilişkin belirsizlikler, borsalarda satış ağırlıklı bir seyir oluşturdu.

thumbs-b-c-4eae1d2cd4c5900567d0eba6008bab13.jpg

ASYA BORSALARI ALIŞ AĞIRLIKLI SEYRETTİ

Asya borsalarında ise pozitif bir seyir öne çıktı. Doların önemli para birimleri karşısında değer kaybetmesiyle birlikte, bölgedeki borsalar değer kazandı. Japonya'da Nikkei 225 endeksi ve Güney Kore'de Kospi endeksi değer kazanırken, Çin'de açıklanan PMI verileri ise dikkatleri üzerine çekti.

YURT İÇİNDE BORSALAR REKORLARLA TAMAMLADI

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirerek rekorlar kırdı. Dolar/TL ise bir önceki kapanışın altında seyretti.

GELİŞMELERİN İZLENMESİ

Gelecek hafta piyasaların odak noktası, ABD'de perakende satışlar, işsizlik oranı ve hazine bütçe dengesi gibi veriler olacak. Avrupa'da ise hizmet sektörü PMI ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) takip edilecek. Asya'da ise dış ticaret dengesi verileri izlenecek. Yurt içinde ise reel efektif döviz kuru, işsizlik oranı ve sanayi üretimi gibi verilere odaklanılacak.

3.jpg