Dolarda Yıllar Sonra Bir İlk

Dolarda Yıllar Sonra Bir İlk
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son haftalarda yaptığı döviz alımlarını her geçen gün artırırken, 10 Mayıs'ta yapılan 4.16 milyar dolarlık alım işlemi, Merkez Bankası'nın 18 yıl aradan sonra gerçekleştirdiği en yüksek dolar alımı oldu. Net döviz pozisyonunu son haftalarda 25 milyar doların üzerinde iyileştiren TCMB, bu alanda yıllar sonra bir ilkin görülmesine neden oldu.

Türkiye'de değişen ekonomi politikalarının yansımaları somut şekilde gözlemlenmeye başladı.

Yabancı sermayenin girişleri hızlandırmasıyla birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), her geçen gün yeni bir rekor döviz alımına imza atarken, son olarak 10 Mayıs cuma günü alınan 4.16 milyar dolarlık döviz, Merkez Bankası'nın 15 Şubat 2006 tarihinden bu yana yapmış olduğu en yüksek günlük alım olarak kayıtlara geçti.

whatsapp-image-2024-05-13-at-21-10-06.jpeg

MERKEZ BANKASI YILLAR SONRA ARTI REZERVE YAKLAŞIYOR

31 Mart seçimlerinin ardından -77.7 milyar dolara kadar gerileyen net döviz pozisyonu, bir buçuk aya yakın sürede 45 milyar doların üzerinde iyileşme yaşadı. Parasal sıkılaşma adımlarından taviz verilmeyeceğini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'de yürütülen ekonomi programının kararlılıkla sürdürüleceğini belirterek, ekonomik gelişmelerin süreceği mesajını verdi.

whatsapp-image-2024-05-13-at-21-10-12.jpeg

Merkez Bankası'nın mevcut döviz alım trendini devam ettirmesi halinde Türkiye, birkaç hafta sonra ilk kez uzun yılların ardından net döviz pozisyonunda artıya geçmiş olacak. Bu gelişme, TCMB'nin kur müdahaleleri noktasında elini güçlendirirken, artışa geçen döviz rezervleri Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının tasfiye sürecinin de sorunsuz tamamlanmasını sağlayacak.

2024 yılının sonu itibarıyla KKM'deki mevduatın tamamen sıfırlanacağını belirten Bakan Şimşek, ekonomideki rasyonel politikaların Türkiye'de kalıcı hale getirileceğini belirtmişti. Şimşek, bu doğrultuda atılan ekonomik kısıtlama adımlarına da dikkat çekerek, geçtiğimiz yıl hayata geçirilen altın ithalatına yönelik kısıtlamaların olumlu etkilerinin görüldüğünü belirtti.