Zimbabve'de bir dönem sona erdi: Mugabe istifa ettiğini açıkladı

Zimbabve'de bir dönem sona erdi: Mugabe istifa ettiğini açıkladı
Zimbabve devlet başkanı Robert Mugabe istifa ettiği açıklandı. Parlamentoya sunulan istifa mektubunda Mugabe, bu kararının kendisi tarafından alındığını dile getirdi.37 YILDIR İKTİDARDAYDIRobert Mugabe’nin 37 yılı aşkın...

Zimbabve devlet başkanı Robert Mugabe istifa ettiği açıklandı. Parlamentoya sunulan istifa mektubunda Mugabe, bu kararının kendisi tarafından alındığını dile getirdi.

37 YILDIR İKTİDARDAYDI

Robert Mugabe’nin 37 yılı aşkın bir süredir devam ettirdiği Zimbabve Devlet Başkanlığı görevi bugün sona erdi. Mugabe istifa mektubunda, isteyerek istifa ettiğini söylerken, “İstifa ettim çünkü gücün sorunsuz bir şekilde aktarılmasını istedim” ifadesini kullandı.

PARLAMENTODA KUTLAMA YAPILDI

Mugabe’nin istifa mektubunu parlamentoya sunduğu kaydedilirken Parlamento Sözcüsü Jacob Mudenda, istifa mektubunu duyururken parlamentoda kutlama yapıldı. Mugabe geçtiğimiz hafta ordu tarafından ev hapsine alınmış ve hem genelkurmay başkanı hem de savunma bakanıyla görevi bırakma konusunda müzakere yapmıştı.

YENİ LİDER KİM OLACAK

Mudenda, Mugabe’nin istifa mektubunda yerine kimin oturacağını söylememesinin ardından konuştu. Mudenda, “Yeni liderin en geç çarşamba gününün sonuna kadar yerine geçmesi için yasal düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Geçen hafta Mugabe’nin ihraç edildiği ZANU-PF Partisi’nin yeni lideri Lovemore Matuke, “Gönüllü olarak istifa etmesinden dolayı çok mutluyum. Aksi takdirde çok ciddi utanç olacaktı” dedi. Öte yandan bu kararın duyulmasıyla birlikte binlerce Zimbabveli sokağa döküldü.

[caption id="attachment_251601" align="aligncenter" width="600"] Mugabe'nin istifa ettiğini duyan Zimbabveliler sokaklarda kutlama yaptı.[/caption]

İLK AÇIKLAMA İNGİLTERE’DEN GELDİ

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İngiltere Başbakanı Theresa May, Mugabe’nin istifasının Zimbabve’nin özgürlüğü için önemli bir adım olduğunu söyledi. May, “Mugabe’nin istifası Zimbabve’ye özgür bir yol seçeneği sunuyor. Son günlerde Zimbabve halkının özgürlük ve adil seçim için duyduğu isteğe tanık olduk. Zimbabve’nin en eski dostu olarak ülkeyi desteklemek için elimizden geleni yapacağız” ifadesini kullandı.

Etiketler :