Zayıflama uğruna yapılan 7 hata

Zayıflama uğruna yapılan 7 hata
Asha Aysegül Özbey Halktv.com.tr için kaleme aldı.

Kendinizi aç bırakıyor veya deli gibi spor mu yapıyorsunuz? Hedef, ne olursa olsun zayıflamak mı? İkisi de yanlış. Dahası, kilo verme uğruna yapılan hatalar, bunlarla sınırlı değil.

Kendinizi asla aç bırakmayın

Bu, en sık tekrarlanan yanlış. Zincir, kahvaltıyı atlayarak başlıyor, öğle yemeğini bir çorbayla geçiştirip akşam da hafif gıdalarla yetinmekle devam ediyor. Çoğu kişi, günü böyle geçiriyor veya aşırı şekilde düşük yağlı gıdalarla besleniyor insanlar. Buradaki temel hata, vücudumuzun günlük ihtiyacı olan kalori miktarının çok altında kalmak yani çok az yemek tüketmek. Böyle yaptığımızda beynimiz, vücudumuza tehlike sinyalleri göndermeye başlıyor. Metabolizmamız yavaşlıyor, yediklerimiz, enerjiyi korumak için vücudumuzda biriktiriliyor. Bu da kişinin kilo almasına yol açıyor. Çözüm basit: Yeteri kadar kalori almalı, bunu da doğru şekilde yapmalıyız. Günlük diyetimizin yüzde 40 kadarı, sağlıklı karbonhidratlardan; çoğunlukla sebzelerden oluşmalı. Yüzde 35’lik bölümü proteinden gelmeli. Yağsız etleri tavsiye ederim. Kalan kısım içinse tavsiyem, sağlıklı yağlar. Avokado, taze yemişler ve zeytinyağı, iyi kaynaklar…

Uykusuz kalmayın

İştahımız ve açlık hissimiz, uyku kalitemizle yakından ilgili. Uykusuz kaldığımızda beynimize “toksun” sinyalini gönderen leptin hormonu azalıyor. “Açsın” diye çığlık atan ghrelin hormonu ise bu durumda tavan yapıyor. Kısacası, kilo vermek istiyorsanız, iyi uyumaya mutlaka dikkat edin.

Spor yapanlar, yemeğin dozunu kaçırırsa…

Pek çok kişi, spor yaptıkları için daha fazla gıda tüketebileceğini, hatta ne isterlerse yiyebileceklerini düşünüyor. Ne büyük yanlış! Eğer kilo vermek istiyorsanız egzersiz, mutlaka ama mutlaka doğru beslenmeyle desteklenmeli. İkisi birbirinden ayrılamaz. Spordan sonra mutlaka bol bol sıvı (su) tüketin. Sporun acıktırdığı doğru. Bu hissi, az yağlı yoğurtla bir avuç yaban mersinini birlikte tüketerek geçiştirebilirsiniz.

Aynı egzersizlerde takılıp kalmayın

Her gün 6.5-7 kilometre yürüyor, biraz daha fazla koşuyor veya 45 dakika bisiklete biniyor olabilirsiniz. Harika ama sorunlu. Vücudumuz, bu düzene alışıyor ve ona göre kendini uyarlıyor. Onu şaşırtmalısınız. Egzersiz sıklığınızı, yoğunluğunu veya süresini değiştirmeyi deneyin.

Kardiyo, tek başına yetmez

Hedef kilo vermekse pek çok kişi, düzenli kardiyonun en etkili yol olduğunu düşünür. Ter atarak kalp ritminizi yükseltirsiniz ama tek başına kardiyo yeterli değil. Vücudumuzu güçlendirmeliyiz. Kas yapmak metabolizmamızı hızlandırarak yağ yakmaya yardımcı olur. O zaman kardiyonun yanına dayanıklılığımızı artıracak direnç egzersizleri de eklemeliyiz ki metabolizmamız güçlü kalsın.

Sağlıklı beslenmeli

Yukarıda da değindik: Pek çok insan, kilo vermek için kendini spora adıyor. Bunun yeterli olacağını düşünüyor. Başlangıçta kilo verebilirseniz ama sporu ihmal edip bu süreçte sağlıklı da beslenmiyorsanız, verdiğiniz kiloları geri almanız kaçınılmaz. Önemli olan, spor yaparken sağlıklı ve dengeli beslenmek. Hepsi bu…

Sporu ihmal etmeyin

Madalyonun diğer yüzü de bu. Sağlıklı besleniyorsunuz ama sporla hiç ilginiz yok. 35 yaş ve üzerindeyseniz hele, diyetiniz ne kadar iyi olursa olsun egzersiz yapmalısınız. Düzenli egzersiz yapmak metabolizmanızı hızlandırır, kilo vermenizi destekler. O zaman ne yapıyoruz; sağlıklı beslenip sporu ihmal etmiyoruz…

-Asha Aysegül Özbey

Etiketler :