Zarrab davasını takip eden Amerikalı muhabir merak edilenleri yanıtladı

Zarrab davasını takip eden Amerikalı muhabir merak edilenleri yanıtladı
Amerika'da Zarrab davasını takip eden Amerikalı muhabir Adam Klasfeld Twitter üzerinden kendisine gelen soruları yanıtladı. 

Amerika'da Zarrab davasını takip eden Amerikalı muhabir Adam Klasfeld Twitter üzerinden kendisine gelen soruları yanıtladı.

İŞTE O SORULAR VE YANITLARI

1) Sizce nasıl bir karar çıkacak?

Cevap: Tahminlerde bulunmam. Çalıştığım haber sitesi için takip ettiğim ilk davalardan birinde, bu adliyede görülmüş en şaşırtıcı kararlardan biri çıkmıştı.

İnsanlar sık sık bana "Hakan Atilla'ya mahkumiyet verilecek mi?" diye soruyor. Ben de "Hangi suçlamalardan?" diye düşünüyorum çünkü hakkında birkaç suçlama var.

Her durumda, tahmin yürütmüyorum. Bianet'e verdiğim röportajda söylediğim gibi, fal bakmıyorum.

Sık sorulan sorulardan ikincisi:

Soru: Jüri ne zaman karar verecek?

Cevap: Yaklaşık üç haftadır tanık ifadelerini ve delilleri dinliyorlar. Sizce bir karara varmaları ne kadar sürer? Siz 12 arkadaşınızın böyle bir karar vermeye çalıştığını hayal edin bakalım.

Sık sorulan sorulardan üçüncüsü:

Soru: Beklerken biz ne yapacağız?

Cevap: Mahkeme gözlemcileri, müzakereler sırasında farklı şekillerde zaman geçirir. Birçok muhabir kitap veya gazete okur. Bense, açıklanan delillerde kaçırdığım ve haber değeri olan bir şey var mı diye bakacağım.

Sık sorulan sorulardan dördüncüsü:

Soru: Müzakereler sırasında haber olarak geçilebilecek bir şey var mı?

Cevap: Jürinin notları. Bazen jüri, ipucu olabilecek delilleri talep eder. Örneğin, Ghailani'nin davasında, jüri üyeleri "kasıtlı ihmal" kavramını anlamakta zorlanmıştı.

*Çok* sık sorulan sorulardan beşincisi:

Soru: Sizce Hakan Atilla iddia edildiği gibi suçlu mu?

Cevap: Bu soruyu daha önce Facebook'ta yanıtladım. Dava/müzakereler devam ederken, Atilla "ABD yargı sisteminde masumiyet karinesi hakkına sahip."

Facebook'taki yazım şöyle devam ediyor: "Burada yazdığım hiçbir şey, Atilla aleyhindeki iddialar hakkında görüş bildirdiğim şeklinde yorumlanmamalıdır."

Sık sorulan soru, altı numara:

Soru: Yargıç Berman Zarrab'ın cezaevindeki görüşmelerinin ses kayıtlarının dinletilmesine neden izin vermedi?

Cevap: Birçok muhabir de bunun nedenini anlamaya çalışıyor. İlgili karar yakında kamuoyuyla paylaşılacak ve ben de size aktaracağım.

Sık sorulan soru, 7 numara:

Soru: Atilla mahkum edilirse temyizde ne olur?

Cevap: Davanın düşürülmesi yönünde taleplerin önemi burada yatıyor. Bunlar kısmen savunmanın temyiz için neyi esas alacağını gösteriyor. Buradaki temyiz davaları yandaki 2. daireye gönderiliyor.

İstinaf Mahkemesi temyiz talebini reddederse, dava Yüksek Mahkeme'ye gidebilir - ancak bu yöndeki temyiz talepleri her zaman kabul edilmiyor.

Bir pürüz daha var: Son derece ender olsa da, duruşma sonrasında verilen dilekçeler olduğunda, yargıçlar jürinin kararını bozabiliyor.

Sık sorulan sorular - 8: Preet Bharara neden mahkemeye uğradı? Olağan bir şey mi?

Cevap: Bu mahkemede birkaç yıldır muhabirlik yapıyorum ve birçok kez Bharara'nın mahkemeye getirdiği davaları izlediğini gördüm. Bir işe yıllarınızı verince, sonucunun ne olduğunu görmek istersiniz.

Sık sorulan sorular - 10: Zarrab'a ne olacak?

Cevap: Sanırım onunla ilgili karar için beklemekten başka yapabileceğimiz bir şey yok.

Sık sorulan sorular - 11: Bu davanın artçı şokları nasıl olur? Sırada kim var?

Cevap: Bu soru da "kahve falı" kategorisine giriyor. Dünyanın dört bir yanında bankaların hukuk departmanları bu davayı mikroskopla inceleyecektir.

Etiketler :