Yok artık dedirten iddia! Çaykur Araplara mı satılıyor?

Yok artık dedirten iddia! Çaykur Araplara mı satılıyor?
Eski CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Çaykur'un Araplara satılmak istendiğini ileri sürdü.

Sözcü'den Hande Zeyrek'in haberine göre Doğu Karadeniz'de gezilere katılan Umut Oran Çaykur ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

Umut Oran, “Çaykur yönetilemiyor. Bilinçli olarak çay tarımı bitti algısı pompalanıyor Amaç ise Çaykur’u Araplara yok pahasına satmak” iddiasını ileri sürdü.

Umut Oran çay politikasıyla ilgili şunları söyledi:

"AKP döneminde çay piyasasında özel firmalara izin verilmesiyle Çaykur'un üreticiden yaptığı alım düştü. 2013'te 672 ton olan üreticiden alınan yaş çay miktarı 2017'de 500 ton civarına geriledi. Yaş çaya verilen fiyatla da üretici mağdur edildi. Türkiye'de çay yetiştiriciliği, Cumhuriyetin ilk yıllarında başlatılmıştı. 1924 yılında çıkarılan yasayla devlet üreticiye destek oldu. Çaykur, geçen yıl Türkiye Varlık Fonu'na devredildi. Çaykur artık kamu denetim mekanizmasına dahil olmayacak.

Bu devir; Varlık Fonu yönetiminin Çaykur'la ilgili tüm kararları keyfine göre alabilmesi demek. İş ve işçi hakları da keyfiyete bırakılacak. Bu yüzden Rizeliler endişeli. Rize'de 250 bine yakın ve Doğu Karadeniz'de 1 milyondan fazla insan, bu durumdan doğrudan ya da dolaylı olarak olumsuz etkileniyor. Bölge insanı, Fon'a devri; Çaykur'un sonu olarak görüyor.

Çaykur'da son 8 ayda 3 kez genel müdür değişti. Çaykur yönetilemiyor, zarar ettiriliyor, yapay ve bilinçli olarak çay tarımı bitti algısı pompalanıyor. Amaç Çaykur'u Arap sermayesine yok pahasına satmak. Rize çayın başkenti ama burada bile kaçak ve ithal çay var. 2023'e doğru Türkiye çay ithalatçısı durumuna düşecek. Bu büyük bir utanç ve acıdır. Çaykur işçisi 3-4 ay maaş alıyor ve sigortası yatıyor yani güvencesi yok, mezarda emeklilik bekliyorlar."

Etiketler :