Yenikapı protokolü 1 yıl sonra ortaya çıktı

Yenikapı protokolü 1 yıl sonra ortaya çıktı
15 Temmuz darbe girişiminin ardından 7 Ağustos 2016’da yapılan Yenikapı mitinginin ardında bir dizi görüşmenin olduğu bir yıl sonra ortaya çıktı.

Alınan bilgiye göre eski bir CHP’li siyasetçi, eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu kahvaltıda bir araya getirdi.

Çiçek, Kılıçdaroğlu’nun mitinge katılmasının toplumsal mutabakat ve darbeye karşı duruş açısından önemli olduğunu anlattı. Kılıçdaroğlu ise KHK’ların kendi tabanında ve demokrasiyi savunan kesimde tepki çektiğini söyledi.

Hürriyet'in haberine göre, Uzlaşılan konuların bir protokole bağlanması kararlaştırıldı. Çiçek ile CHP’li Bülent Tezcan’ın katıldığı ikinci görüşmede ise CHP, ‘KHK’ların Meclis’e gönderilerek yasalaştırılmasını ve OHAL kararlarının OHAL bitiminde yürürlükten kaldırılmasını’ önerdi.

Çiçek ise KHK’ların TBMM’ye gönderilmesinin sağlanabileceğini, ancak OHAL’le ilgili talebin FETÖ ile mücadeleyi zaafa uğratabileceğine ilişkin çekincelerini dile getirdi. Müzakerelerden sonra OHAL kararnamelerinin TBMM’ye gönderilmesi protokole bağlandı.

AKP, o dönemde yayınlanan üç KHK’yı derhal TBMM’ye gönderdi ve üzerinde görüşme yapıldı. Ancak Yenikapı mitinginden sonra art arda çıkarılan çok sayıdaki KHK, TBMM’ye gönderilse de görüşülmedi.

Etiketler :